Hozzárendelő operátorok

Az alapvető hozzárendelő operátor az "=". Elsőre azt hihetnénk, hogy ez az "egyenlő valamivel" jele. Valójában azt jelenti, hogy a bal oldali operandus [ami az egyenlőségjel bal oldalán áll] a jobb oldali kifejezést kapja értékül.

A hozzárendelő kifejezés értéke a bal oldalhoz rendelt érték. Vagyis a "$a = 3" értéke 3. Ez lehetőséget ad néhány trükkös dologra:

$a = ($b = 4) + 5; // $a most 9, és $b 4

Az alapvető hozzárendelő operátoron felül vannak ún. "kombinált" operátorok is az összes kétoperandusú aritmetikai és sztring operátorok számára, amelyek lehetővé teszik, hogy használjunk egy változót egy kifejezésben, majd rögtön be is állítsuk a változót a kifejezés értékére. Például:

$a = 3;
$a += 5; // $a-t 8-ra állítja, mintha  $a = $a + 5;-öt írtunk volna
$b = "Csecs ";
$b .= "Emő"; // $b "Csecs Emő" lesz, egyenértékű párja: $b = $b . "Emő";

A hozzárendelés az eredeti változót az újba másolja érték szerint, így az egyiken elvégzett változtatások a másikat nem érintik. Ezt fontos tudni, például egy sokszor végrehajtott ciklus belsejében nagy tömbök másolásakor. A PHP 4 támogatja a $var =&$othervar; szintaxisú referencia szerinti érték hozzárendelést is, de ez PHP 3-ban nem működik. A 'referencia szerinti értékhozzárendelés' azt jelenti, hogy mindkét változó ugyanarra az adatra fog mutatni, és nem történik meg a változó értékének lemásolása. További információkat a referenciákról a Referenciák részletesen című fejezetben olvashatsz.