next up previous contents
Next: A TCP/IP protokollcsalád Up: Hálózatok Previous: Hálózatok

A hálózati kapcsolat modellje

A hálózati kapcsolat kétféle lehet: összaköttetés-alapú vagy összeköttetés-mentes. ™sszeköttetés-alapú kapcsolat esetén egy "virtuális csatorna" keletkezik a kommunikáló felek között, amely véd az adatismétléstol illetve adatvesztéstol. Ö™sszeköttetés-mentes kapcsolat esetén a kommunikáció ún. datagramok közvetítésével zajlik, senki sem garantálja azt, hogy egy elküldött datagram megérkezik a céljába, sem pedig azt, hogy ha az elküldött datagramok megérkeznek, akkor csak egy példányban illetve csak az elküldés sorrendjében érkezhetnek meg.

A kommunikáció általában nem szimmetrikus: az egyik, a kezdeményezo fél (a kliens) a másik féltol ( szervertol) valamilyen szolgáltatást kér. A hálózati kommunikáció leggyakrabban erre az ún. kliens-szerver modellre épül.

Egy szerver szerkezete általában kétféle lehet: iterativ vagy párhuzamos (ezt nevezik konkurrensnek is). Az iterativ szerver úgy muködik, hogy ciklusban fogadja, és kielégíti a hozzákapcsolódott kliensek igényeit. A konkurrens szerver minden egyes kliensével való kapcsolattartáshoz szül egy gyermek-folyamatot, ami a kliens által igényelt szolgáltatásokat elvégzi - majd általában leáll.Csizmazia Balazs
Tue Apr 2 00:06:27 MET DST 1996