Az MRTG konfigurációs file-jának beállításai:

    Megjegyzések:

    Globális konfigurációk:

    WorkDir

    A munkakönyvtárban (workdir) kell meghatározni, hová készítse az MRTG a naplófile-okat és a weblapokat.

    példa:

  WorkDir: /usr/tardis/pub/www/stats/mrtg
    Opcionális globális paraméterek:

    Refresh

    Hány másodpercenként kell a böngészőnek (Netscape) az oldalt újratöltenie? Ha ez nem definiált, az alapbeállítás 300 másodperc (5 perc).

    példa:

  Refresh: 600


    Interval

    Milyen gyakran futtassuk az MRTG-t? Az alapbeállítás 5 perc. Ha ritkábban futtatjuk, azt itt lehet beállítani. Ez két dolgot eredményez:

    A következő példában az MRTG-t 10 percenként hívjuk meg. Ha az MRTG-t 5 percenként hívjuk meg, ezt a  beállítást ki lehet hagyni.

    példa:

  Interval: 10


    WriteExpires

    Ezzel a kapcsolóval az MRTG *.meta file-okat fog generálni a CERN és Apache serverek részére, melyek a HTML és GIF file-okról tartalmaznak Expiration tageket. A *.meta file-ok ugyanabba a könyvtárba fognak készülni, ahová a többi file, így lehetséges, hogy be kell állítani a "MetaDir"-t az srm.conffile-ban, hogy ez működjön.
    megjegyzés: ha Apache-1.2 fut, a mod_expire használható ugyanerre a célra ... lásd: htaccess-dist file.

    példa:

  WriteExpires: Yes


    IconDir

    Ha az MRTG-ikonokat máshol szeretnénk tárolni, mint a munkakönyvtár, használjuk az IconDir változót ennek beállítására.

    példa:

  IconDir: /mrtgicons/


    Konfiguráció a monitorozandó Targetek részére:

    A konfigurációs Target kulcsszót egyéni névnek kell követnie. Ez lehet az a név, amit a weblapokhoz, logfile-okhoz és gifekhez használunk. A Target szekciót a cfgmaker eszközzel automatikusan el lehet készíttetni. Lásd: readme.html-t az ehhez kapcsolódó instrukciókhoz.

    Target

    A Target kulcsszóval tudjuk megmondani az MRTG-nek, hogy mit monitorozzon. A Target kulcsszónak különböző formátumú argumentumai vannak:

    RouterUptime

    Abban az esetben, amikor több interface-ről szeretnénk kiszámítani a használt sávszélességet, általában nincs a router uptime és router név a weblapon megjelenítve. Ha ezek az interface-ek ugyanazon a routeren vannak és az uptime-ot és nevet meg kellene megjeleníteni, specifikálni kell még a community-jukat és a címüket újra a RouterUptime kulcsszóval.

    példa:

  Target[kacisco.comp.edu]: 1:public@194.64.66.250 + 2:public@194.64.66.250
  RouterUptime[kacisco.comp.edu]: public@194.64.66.250
    MaxBytes

    Az a maximális érték, amit a két figyelt változó (tipikusan a kimeneti és bemeneti byte-szám) elérheti. Router forgalom figyelésénél általában byte/second-ban specifikált az interface port által maximálisan szállítható adatmennyiség. Ha a MaxBytes-nál nagyobb értékű forgalmat érzékelne, azzal nem foglalkozik. További információkhoz az AbsMax szekciót is olvassuk el. A MaxBytes érték használt még a skálázatlan grafikonok (lásd Unscaled szekció) Y tengelyének kiszámításához is. Mivel a legtöbb link bit/second beosztású, szükséges a maximális sávszélesség (bitekben) osztása 8-cal, hogy megkapjuk a byte/second osztást. Nagyon fontos, hogy a skálázatlan grafikonok valóságos információt mutassanak. T1 = 193.000, 56K = 7.000, Ethernet = 1.250.000. A MaxBytes értéket az MRTG arra használja, hogy eldöntse a routertől kapott érték érvényes-e. Ha két különböző MaxBytes értékre van szükség, használhatjuk a MaxBytes1 és MaxBytes2 értékeket a  MaxBytes helyett.

    példa:

  MaxBytes[ezwf]: 1250000


    MaxBytes1

    Ugyanaz, mint MaxBytes, csak az 1-es változóra vonatkozik.

    MaxBytes2

    Ugyanaz, mint MaxBytes, csak a 2-es változóra vonatkozik.

    Title

    A HTML lap címe, amit a generált grafikonokhoz kapunk.

    példa:

  Title[ezwf]: Traffic Analysis for Our Nice Company


    PageTop

    Olyan dolgokat lehet itt megadni, amelyeket a generált HTML felső részéhez akarunk hozzáadni. Több soros szöveget is használhatunk, csak arra kell ügyelni, hogy az első karakter space legyen. Figyeljünk arra, hogy a HTML oldalban ezek a sorok ugyanabban a sorban lesznek. Ha szeretnénk sortöréseket is beiktatni, használjuk a "\n" szekvenciát.

    példa:

  PageTop[ezwf]: <H1>Traffic Analysis for ETZ C95.1</H1>
  Our Campus Backbone runs over an FDDI line\n
  with a maximum transfer rate of 12.5 megabytes per second.


    Opcionális Target konfigurációs tagek:

    AddHead

    Használjuk ezt a taget úgy, mint a PageTop fejlécet, de ennek a tartalma hozzá fog adódni a </TITLE> és </HEAD> közötti részhez.

    példa:

  AddHead[ezwf]: <link rev="made" href="[40]mailto:mrtg@blabla.edu";>


    AbsMax

    Akkor használjuk, amikor olyan linket figyelünk, amely több forgalmat tud kezelni, mint a MaxBytes érték. Pl. olyan vonal, amely tömörítést vagy valamilyen frame relay linket használ, ekkor használjuk az AbsMax kulcsszót, hogy az abszolút maximális elérhető értéket megadjuk. Ezt azért szükséges tudnunk, hogy kiszűrjük a routerek által visszaadott valótlan értékeket. Ha nem állítjuk be az AbsMax-ot a rateup nem foglalkozik a MaxBytes-nál nagyobb értékekkel.

    példa:

  AbsMax[ezwf]: 2500000


    Unscaled

    Alapból minden grafikon függőlegesen skálázott, hogy az aktuális adatokat láthassuk, még ha jóval alacsonyabb is a forgalom, mint a MaxBytes. Az Unscaled változóval eltűntethetjük ezt. Ennek az argumentuma egy string, amely egy betűt tartalmazhat minden grafikonról, amelyet nem akarunk skálázni: d = day (napi), w = week (heti), m = month (havi), y = year (éves). A mintában az éves és havi grafikonok skálázását tűntettük el.

    példa:

  Unscaled[ezwf]: ym


    WithPeak

    Alapból a grafikonok a monitorozott változóknak csak az átlagos értékét tartalmazzák - általában a bejövő és kimenő forgalom mértékét. A következő opció az MRTG-t arra utasítja, hogy megjelenítse az 5 perces csúcsértékeket a heti (w), havi (m) és éves (y) grafikonokon. A mintában a havi és az éves grafikonhoz definiáltuk azt, hogy az átlagos értékek mellett a csúcsokat is tartalmazza.

    példa:

  WithPeak[ezwf]: ym


    Suppress

    Alapból az MRTG 4 grafikont készít. Ezzel az opcióval elnyomhatjuk kiválasztott grafikonok készítését. A szintaxis a fenti két opcióval analóg. A példában az éves grafikont tüntetjük el.

    példa:

  Suppress[ezwf]: y


    Directory

    Alapból az MRTG  minden targethez generált file-t (GIF-eket, HTML lapokat, naplófile-okat stb.) a WorkDir-ben tárol. Ha Directory opció specifikált, a file-okat egy WordDir alatti könyvtárba teszi. (pl. a Directory opció minden file-t, ami az ezwf targethez tartozik berakja a /usr/tardis/pub/www/stats/mrtg/ezwf/ könyvtárba) A könyvtárnak már léteznie kell, az MRTG ezt nem hozza létre.

    példa:

  WorkDir: /usr/tardis/pub/www/stats/mrtg
  Directory[ezwf]: ezwf


    XSize és YSize

    Alapból az MRTG-grafikonok 100x400 pixel szélesek (plusz egy kevés a címkéknek). A példában majdnem négyzet alakú grafikonokat kapunk....
    Ügyeljünk arra, hogy az XSize 20 és 600 között legyen; az YSize pedig nagyobb legyen, mint 20.

    példa:

  XSize[ezwf]: 300
  YSize[ezwf]: 300


    XZoom és YZoom

    Ha a grafikonban nagyobb pixeleket szeretnénk használni, "Zoomoljunk" rájuk.

    példa:

  XZoom[ezwf]: 2.0
  YZoom[ezwf]: 2.0


    XScale és YScale

    Ha ténylegesen szeretnénk skálázni a grafikonokat, használjuk az XScale-t és az YScale-t. (Az eredmény furcsán néz ki.... Ha valaki szeretne patchet írni rá, megteheti...)

    példa:

  XScale[ezwf]: 1.5
  YScale[ezwf]: 1.5


    Step
    Megváltoztatja az alapbeosztást 5*60 másodpercről valami másra. (Ez sem tesztelt...)

    példa:

  Step[ezwf]: 60


    Options

    Az Options kulcsszó néhány boolean kapcsoló beállítását teszi lehetővé.

    growright
        Alapból a grafikonok balra haladnak. Ez az opció megfordítja a haladási irányt, így az aktuális idő a jobb szélén lesz a   grafikonnak, a régebbi adatok pedig a bal oldalán.

    bits
        Minden monitorozott változó értékét megszorozza 8-cal. (Tehát byte helyett bitben mutatja azokat.) Ez hatással van a "gyárilag beállított" címkékre és egységekre is.

    perminute
        Minden monitorozott változó értékét megszorozza 60-nal. (Tehát egység per percben mutatja azokat egység per másodperc helyett.) Így kis értékek esetén pontosabb grafikonokat készít. Ez hatással van a "gyárilag beállított" címkékre és egységekre is.

    perhour
        Minden monitorozott változó értékét megszorozza 3600-zal. (Tehát egység per órában mutatja azokat egység per másodperc helyett.) Így kis értékek esetén pontosabb grafikonokat készít. Ez hatással van a "gyárilag beállított" címkékre és egységekre is.

    noinfo
        Elnyomja az információt az uptime-ról és az eszköz nevéről a generált weblapon.

    nopercent
        Nem jeleníti meg a  százalékos kihasználtságot.

    transparent
        A generált GIF-eknek átlátszó hátteret készít.

    integer
        A grafikonok alatti összesítéseket egészként jeleníti meg, vessző nélkül.

    dorelpercent
        A BEmenő forgalomnak a KImenőhöz viszonyított relatív százalélát is kiszámolja és megjeleníti egy újabb sorban. Megjegyzés: Csak egy fix skála használható (0-100 %-ig). Ezért, ha a BEmenő forgalom nagyobb, mint a KImenő, akkor is csak 100 %-ot jelez ki. Ha a BEmenő forgalom nem mindig kisebb vagy egyenlő, mint a KImenő, nem javasolt a használata ennek az opciónak. Megjegyzés: Ha ezt az opciót kombináljuk a Colours opcióval, egy ötödik értékpár szükséges ott.

    gauge
        A targetről összegyűjtött értékeket abszolútként kezeli. Ez hasznos lehet olyan dolgok monitorozásánál, mint például lemez terület, processzor használat, hőmérséklet stb. A "gauge" és "absolute" opciók hiányában, az MRTG a változókat úgy tekinti, mint egy számlálót és kiszámítja a különbséget az aktuális és az előző érték között, majd elosztja a két beolvasási idő közötti különbséggel, hogy az értéket megkapja.

    absolute
        Ez olyan adatforrásokhoz van, amelyek resetelik az értéküket kiolvasáskor. Ez azt jelenti, hogy a rateupnak  nem kell kiszámítania a különbséget az adatforrás  mostani és az utolsó kiolvasása között. A megkapott érték még el lesz osztva az utolsó 2 kiolvasás között eltelt idővel, ez okozza a különbséget a "gauge"opcióhoz képest.

    példa:

  Options[ezwf]: growright, bits


    kilo

        Ez az opció a prefixumok szorzóértékének megváltoztatásához használható. Az alapérték 1000. A példa a speciális esetre vonatkozik, mikor 1 kB = 1024B, 1 MB = 1024 kB stb.

    példa:

  kilo[ezwf]: 1024


    kMG

    Megváltoztatja az alap szorzóprefixumokat (,k,M,G,T,P). A példában a ShortLegend csak egy egységet definiál. Formátum: Vesszővel elválasztott prefixumlista. Két egymás utáni vessző vagy egy vessző a sor elején vagy végén, a tételnek nem ad prefixumot. Megjegyzés: Ha nem akarunk prefixumokat, hagyjuk üresen a sort.

    példa:

    a nm/s-ben (nanométer/second) adott sebesség nm/h-ban kijelezve

  ShortLegend[ezwf]: m/min
  kMG[ezwf]: n,u,m,,k,M,G,T,P
  Options[ezwf]: perhour


    Colours

    A Colours tag segítségével az alap színsémákat írhatjuk felül. Megjegyzés: Mind a 4 szükséges színt meg kell adni itt. A szín nevét ("Colorx") fogja feliratként megjeleníteni, míg az RGB érték az igazi szín, amit a megjelenítéshez használ, mind a grafikonon, mind a HTML dokumentumban.

    Formátum: Colour1#RRGGBB,Colour2#RRGGBB,Colour3#RRGGBB,Colour4#RRGGBB

    Fontos: Ha használjuk a dorelpercent opciót, egy ötödik szín név szín érték pár szükséges:
    Colour1#RRGGBB,Colour2#RRGGBB,Colour3#RRGGBB,Colour4#RRGGBB,Colour5#RRGGBB

    Colour1
        Első változó (általában bemenet) az alap grafikonon.

    Colour2
        Második változó (általában kimenet) az alap grafikonon.

    Colour3
        Első változó maximuma (bemenet).

    Colour4
        Második változó maximuma (kimenet).

    RRGGBB
        2 digites hexa érték a pirosnak (RR), zöldnek (GG) és kéknek (BB).

    példa:

  Colours[ezwf]: GREEN#00eb0c,BLUE#1000ff,DARK GREEN#006600,VIOLET#ff00ff


    Background

    A Background taggel a generált HTML oldal háttérszínét tudjuk bekonfigurálni.

    példa:

  Background[ezwf]: #0a0a0a


    YLegend,ShortLegend,Legend[1234]

    A következő kulcsszók lehetővé teszik, hogy felülírjuk a grafikon és a HTML dokumentum különböző feliratainak megjelenített szövegét.

    YLegend
        Az Y-tengely címkéje a grafikonnak. Ügyeljünk arra, hogy a túl hosszú szöveg, mely nem fér ki a grafikonon, nem lesz megjelenítve.

    ShortLegend
        Az egység string (alapból "b/s"), amit Max, Average és Current értékekhez használ.

    Legend[1234IO]
        A szín felirat stringjei.

    példa:

  YLegend[ezwf]: Bits per Second
  ShortLegend[ezwf]: b/s
  Legend1[ezwf]: Incoming Traffic in Bits per Second
  Legend2[ezwf]: Outgoing Traffic in Bits per Second
  Legend3[ezwf]: Maximal 5 Minute Incoming Traffic
  Legend4[ezwf]: Maximal 5 Minute Outgoing Traffic
  LegendI[ezwf]: &nbsp;In:
  LegendO[ezwf]: &nbsp;Out:


    Ügyeljünk arra, hogy ha a LegendI vagy a LegendO egy üres stringnek van beállítva a:
 

  LegendO[ezwf]:


    segítségével, a megfelelő vonal a grafikon alatt nem lesz egyáltalán kinyomtatva.

    Timezone

    Ha egy nemzetközi világban élünk, előfordulhat, hogy a grafikonokat különböző időzónákba szeretnénk generálni. Ez a TZ változóban van beállítva. Bizonyos operációs rendszerek alatt, mint például a Solaris, ez azt fogja okozni, hogy a helyi időt is a kiválasztott időzónának megfelelően fogjuk megkapni....

    példa:

  Timezone[ezwf]: Japan
    A Timezone a standard Solaris időzóna, pl.: Japan, Hongkong, GMT, GMT+1 stb.

    Weekformat

    Alapból az MRTG (pontosabban a rateup) az strftime(3) '%W' opciót használja a hét számainak formázásához a havi grafikonon. Az egzakt szemantikája ennek a formátum opciónak eltérő a rendszerek között. Ha úgy találjuk, hogy a hét száma rossz, és a rendszer strftime(3) rutinja támogatja, használhatunk másik formátumot. A POSIX '%V' szélesen alkalmazott hét számozási konvenciónak tűnik. A hét formátum karaktert egy betűvel kell specifikálni: W, V vagy U lehet.

    példa:

  Weekformat[ezwf]: V


    Két nagyon speciális Target név:

    Azért, hogy némi gépelést megspóroljunk, definiálhatunk egy "^"-nek nevezett targetet. Ehhez a targethez definiált valamennyi kulcsszó szövege, a megfelelő kulcsszó ELÉ lesz fűzve minden olyan targetnél, melyet ezen sor után definiálunk. Hasonló a helyzet a "$" targetnél, de itt a szöveg UTÁNA lesz fűzve.

Ügyeljünk arra, hogy egy space lesz beszúrva a kulcsszó érték és az elé fűzött szöveg közé, valamint a kulcsszó érték és az utána fűzött szöveg közé is. Ez jól működik szöveg értékű kulcsszavaknál, de nem nagyon hasznos más kulcsszavak esetében. Lásd "alap" target leírást lejjebb.

A példa az MRTG-t arra utasítja, hogy egy közös fejlécet használjon és egy közös kontakt személyt minden olyan lapnál, melyek később definiált targetekről fognak készülni.

    példa:

  PageTop[^]: <H1>NoWhere Unis Traffic Stats</H1><HR>
  PageTop[$]: Contact Peter Norton if you have any questions<HR>


    Az elő/utó értékek eltávolításához specifikáljunk egy üres értéket, pl.:

  PageTop[^]
  PageTop[$]


    Még egy nagyon speciális Target név:

    A "_" target név egy alapértéket ad meg a kulcsszónak. Az explicit kulcsérték, az elő- illetve utókulcsérték hiányában az alapérték lesz használatos.

    példa:

  YSize[_]: 150
  Options[_]: growright,bits,nopercent
  WithPeak[_]: ymw
  Suppress[_]: y
  MaxBytes[_]: 1250000


    Az alapérték eltávolításához és a "gyári alapérték" visszaállításához specifikáljunk egy üres értéket, pl.:

  YLegend[_]:


    Több alap/elő/utóérték beállítás is lehet egy konfig file-ban. A későbbi beállítások felülírják az előzőeket a konfigurációs file további részében. Azok az alap/elő/utóértékek, melyeket egy kulcsszó/target párhoz használunk az egyetlenek, melyeknek akkor lesz hatásuk, mikor a target először lesz említve a konfig file-ban.

    példa:

  MaxBytes[_]: 1250000
  Target[myrouter.somplace.edu.2]: 2:public@myrouter.somplace.edu
  MaxBytes[_]: 8000
  Title[myrouter.somplace.edu.2]: Traffic Analysis for myrouter.somplace.edu


    A myrouter.somplace.edu.2 targetnél a fenti példában az alap MaxBytes 1250000 lesz, amelynek onnantól van hatása, ahol a target neve, a myrouter.somplace.edu.2 először tűnik fel a konfig file-ban.

    Néhány példa mrtg.cfg file:

    Minimális mrtg.cfg
 

  WorkDir: /usr/tardis/pub/www/stats/mrtg
  Target[r1]: 2:public@myrouter.somplace.edu
  MaxBytes[r1]: 64000
  Title[r1]: Traffic Analysis ISDN
  PageTop[r1]: <H1>Stats for our ISDN Line</H1>


    Cfg több router részére:
 

  WorkDir: /usr/tardis/pub/www/stats/mrtg
  Title[^]: Traffic Analysis for
  PageTop[^]: <H1>Stats for
  PageTop[$]: Contact The Chief if you notice anybody<HR>
  MaxBytes[_]: 64000
  Options[_]: growright
  Title[isdn]: our ISDN Line
  PageTop[isdn]: our ISDN Line</H1>
  Target[isdn]: 2:public@router.somplace.edu
  Title[backb]: our Campus Backbone
  PageTop[backb]: our Campus Backbone</H1>
  Target[backb]: 1:public@router.somplace.edu
  MaxBytes[backb]: 1250000
  # a következő sor eltávolítja az alap előértéket
  # amit fentebb definiáltunk
  Title[^]:
  Title[isdn2]: Traffic for the Backup ISDN Line
  PageTop[isdn2]: our ISDN Line</H1>
  Target[isdn2]: 3:public@router.somplace.edu
    Vissza az MRTG-hez.