Partícionálás IV.

A partícionálásról már volt szó. A következő lépések akkor is kellenek, ha már létező ext2 -es partíciókra akarjuk a Linuxot telepíteni. Kezdőknek érdemes a grafikus felületű Disk Druid -dal kezdeni.

Nos, nézd meg alaposan a következő képet. Alul láthatod két wincsi volt a gépben (hda és hdb -vel jelölik), a hdb wincsi pedig 100% -osan használt. Mivel azon csak a biztonsági másolataimat tartom, nem foglalkoztam vele.

Viszont, ott a hda, amin van egy elsődleges partíció, ezt hda1 -el jelölik. Először ennek a "mountolási pontját" állítottam be, vagyis amikor a rendszer indul, ez a partíció a /mnt/win98 könyvtár alól lesz elérhető. Igen, picit fura lehet, hogy itt nem "a:", "c:" és "d:" van, hanem /mnt/floppy meg /mnt/win98, de nem nehéz megszokni, nekem olyan, mintha mindig is magától értetődő lett volna.

OK. A hda1 beállítása után hozzáláttam a Linuxos partíciók létrehozásához. A kezelése nagyon bonyolult, a "Hozzáad..." gombbal létrehozhatunk egy partíciót, a "Töröl" gombbal törölhetjük, és a "Szerkeszt..." gombbal megváltoztathatjuk a paramétereit (méret, típus, mount pont). Én 4 db partíciót készítettem a teljes rendszernek, ezek a következők:

/boot - elég egy kicsike hely, néhány mega talán, én 10 -et csináltam neki. Ezen helyezkednek el az induláshoz szükséges czuccok.

/ - ez a gyökérkönyvtár, a rendszert, programokat ide kell rakni. Én 2 Gigát adtam neki, ennyi bőven elegendő.

<Linux swap> - Ezen a partíción vannak a swap fájlok, magyar nevén cserefájlok (gyönyörű szó). Ez azért kell, hogy a fizikailag rendelkezésre álló memóriát megnöveljük. Voltak akik azt mondták, ez a fizikai RAM kétszerese legyen, én nem tudom, de 130 Megát megérdemel, ossza be magának! ; )

/home - itt lesznek a felhasználók home könyvtrárai, a saját személyes fájlokat itt lehet majd tárolni. 2,5 Giga bizti elég mindenre.

Én így csináltam, lehet még sokféleképpen, van aki mégtöbb részre bontja. De ha nem akarod ilyen részletesen feldarabolni a wincsidet, és csak 1 db partíciót akarsz (az lesz a / partíció), akkor is érdemes egy külön swap -et létrehozni.

Ezután meg kell adni, melyik partíciót kívánjuk formázni. Természetesen első telepítéskor, amikor a partíciókat létrehoztuk mindet kell, de ha a már meglévő partíciókra egy régi Linux helyére telepítesz új Linuxot akkor nem kell, sőt, hogy a saját fájljaid megmaradjanak a /home könyvtárat nem is szabad (ettől még persze lehet). Nos, itt maga a formázás még nem történik meg, az később lesz.

Vissza az előző oldalra
Vissza


Kilépés

Ugrás a következő oldalra
Tovább

StarOffice -szal készítettem