Partícionálás III.

Nekem talán annyi előnyöm volt, hogy egy teljesen üres 20 Gigás wincsire kellett rátennem a win98 -at és a Linuxot. Úgy döntöttem, hogy a windows kerül a wincsi "elejére" egy 5 gigás területre, utána jöhet a Linux.

Ha egy gépen több operációs rendszer van, kell egy program (ezt hívják boot-manager -nek), amivel boot -olás után kiválaszthatod, melyiket akarod indítani, és általában ezt az MBR -be (Master Boot Record) másolják. A Linux default boot manager -e a LILO (LInux LOader). Sajnos, Microsofték üzletpolitikája miatt a windows kitörli a bejegyzéseket az MBR -ből, és csak a windowst teszi indíthatóvá - érdemes tehát az egyszerűség kedvéért először a windowst installálni, majd a Linuxot.

A legegyszerűbb módszert választottam, dos -os boot floppy berak, gép újraindít, bootolás után beírni: fdisk.

Microsoft Windows 98
Merevlemez-beállító program
(c)Copyright Microsoft Corp. 1983-1995

FDISK kapcsolók

Aktuális merevlemezes meghajtó: 1

Jelölje ki a következők egyikét:

1. DOS partíció vagy logikai DOS meghajtó létrehozása
2. Aktív partíció beállítása
3. Partíció vagy logikai meghajtó törlése
4. Partíció információinak megjelenítése
5. A jelenlegi merevlemezes meghajtó cseréje

Válasszon egyet: [1]

Az FDISK programból való kilépéshez nyomja meg az Esc billentyűt.A részletes működésére nem térek ki, egyértelmű az egész. Amikor megkérdezi, hogy "Használni kívánja egy elsődleges DOS partíció elérhető legnagyobb méretét, és a partíciót aktívvá teszi?" nem-mel válaszoltam, hiszen csak 5 Gigát akartam használni. Azután megadtam a méretet, majd aktívvá tettem (a fenti ábra 2 -es pontjával).

Újraindítás még mindig a boot floppyról. Ezután a partíció formázása következett, ezzel lehet elkészíteni a fájlrendszert, és a területet egyáltalán használhatóvá tenni. A partícionálás után minden partíciót formázni kell!Figyelem, A(Z) C: NEM CSERÉLHETŐ LEMEZMEGHAJTÓN MINDEN ADAT EL FOG VESZNI.
Folytatja a formázást (I/N)?i

Létező lemezformátum ellenőrzése.
Ellenőrizve 5 004.59M
63_százalék kész.A formázás után újraindítottam a gépet, és feltelepítettem a win98 -at.

Szóval, többféleképpen lehet partícionálni, ha van egy létező DOS/windows partíció és semmiképp nem akarod letörölni, a BACKUP és a töredezettség-mentesítés után szerintem érdemes a PQMagic -et használnod. Ha a létező partíció(ka)t letörölheted /windowst időnként érdemes újrainstallálni - nem black PR, tapasztalat/, vagy egy üres wincsid van, akkor pedig az FDISK -kel csinálj partíciót a windows -nak, és a telepítése után rakd fel a Linuxot. Legalábbis én így csináltam jelen esetben.

Van még más lehetőség is, például berakod a Linux telepítő CD -t, majd bootolás és a szükséges lépések után Linux alól partícionálsz, ez is megoldható. Sőt egyes esetekben még célravezetőbb is lehet - de nem térhetek ki rá ilyen formán, mert ahány Linux disztribúció, annyiféle megoldás.

Nem mondtam, de most mondom, hogy ha csak Linuxot fogsz futtani, akkor berakhatod a telepítő CD -t, és végigszáguldva a beállításokon egy az egyben felrakod a Linuxot.

Összefoglalva ami fontos, akármit is csinálsz: 1) Dokumentációk elolvasása, 2) BACKUP a fájlokról !

A következőkben nem szövegelek majd annyit, egymás után láthatod a RedHat Linux 7.0 (Server) telepítésének menetét. A felvételek egy sima digitális fényképezőgéppel történtek, és a képeket erősen tömörítettem.

Vissza az előző oldalra
Vissza


Kilépés

Ugrás a következő oldalra
Tovább

StarOffice -szal készítettem