Partícionálás I.

A partícionálás azt jelenti, részekre osztás. A partíció egy meghatározott rész, egy terület a winchester -en. Többféle létezik, elsődleges (primary), másodlagos (secondary) és a másodlagoson belül több, ún.: logikai (logical) partíció. Egy wincsin 4 db elsődlegest lehet létrehozni, és annyi másodlagosat, amennyi betűjele van az angol ABC -nek. A windows FAT partíción működik, a Linux ext2 -n.

Egy nagyon fontos dolgot jó ha tudsz! Sajnos nem működik (tehát nem programhiba vagy ilyesmi), hogy egy 20 Gigás wincsin csinálsz 15 Giga FAT típusú partíciót, majd az üres helyre felinstallálsz akár Linuxot, akár mást. A cuccos ott lesz (installation successfully), de nem tudod majd elindítani. (Megjegyzés - most hallottam hix.guru -n, hogy létezik valami LBA32 -t tamogato BIOS, aminél nincs ilyen probléma.)

MIELŐTT PARTÍCIONÁLNÁL, OLVASD EL A PARTÍCIONÁLÁSRA VONATKOZÓ ISMERTETŐKET!!!

MIELŐTT PARTÍCIONÁLNÁL, KÉSZÍTS BIZTONSÁGI MÁSOLATOT A FÁJLOKRÓL!!!

M I N D I G !!!

OK. Mivel a legtöbb esetben a windows mellé kerül a Linux, több partíciót kell kialakítani, egy FAT típusút a windows -nak és egyet (de inkább többet többet) a Linux -nak. Az egyik jó megoldást a PowerQuest féle Partition Magic program (PQMagic -nek is hívják). A menet nagyjából a következő:

1) Egy üres floppy lemezre másold fel a PQMagic programfájlokat. Ezeket innen letöltheted. (pqmagic.exe - 1 Mbyte - önkicsomagoló zip, először futtasd, add meg hová "csomagolja ki", majd utána másold át lemezre)

2) Indítsd újra a számítógépet. Induláskor alul megjelenik egy Press Del to enter setup felirat (vagy valami hasonló), nyomd meg a Delete billentyűt, ezzel belépsz a BIOS SETUP -ba. Itt állítsd be a boot sequence -t, hogy először a Floppyról történjen a boot.

BIOS SETUP beállítás

3) OK, helyezz be egy boot-floppyt, indítsd a rendszert.

helyezzen be egy boot lemezt

4) A boot floppyról történő indulás után vedd ki a lemezt, és helyezd be az imént készített PQMagic programfájlokat tartalmazó lemezt, és írd be: "pqmagic". Rövidesen megjelenik a lemez partíciós táblája nagyon szép grafikus módon, itt átszerkesztheted, megváltoztathatod.

A PQMagic egy jó választás

A változtatások után lépj ki a programból, indítsd újra a gépet, és kezdheted az installálást. A következő 2 oldalon is még a partícionálással foglalkozok, a tudásod növelése céljából jó ha átnézed. ; )

Vissza az előző fejezetre
Vissza


Kilépés

Ugrás a következő oldalra
Tovább

StarOffice -szal készítettem