Programok telepítése

Nagyon könnyű a lényeget megérteni, figyelj. Szóval, a Linuxnál lehet egy fájlra klikkentve installálni - de számos olyan eset van, amikor egy programot "csomag" -ként összeraknak, és azt lehet telepíteni egy telepítőprogram segítségével. Én kétféle "csomagolási technikáról" tudok, az egyik az rpm (RedHat Package Manager - ilyent használ a RedHat, Mandrake, SuSE) és a deb (Debianhoz). Ha megnézel egy telepítő CD -t, találhatsz rajta egy rpms alkönyvtárat, ebben vannak a csomagok. Ha fogsz egy csomagkezelő (package manager) programot, mint a GnomeRPM, ezzel könnyedén telepítheted és leszedheted a programokat.

Ha a windows-os technikához kellene hasonlítani, vannak a varázslós telepítések, de ott minden egyes alkalmazáshoz, játékhoz, akármihez hozzácsatolják a telepítő-keretprogramot, így ennél a rendszernél elég nagyok a telepítendő programok mérete és nincs két egyforma telepítési eljárás, ráadásul a programok írói a hasukra ütve bármit bárhová másolhatnak, felülírhatnak.

Linux picit egyszerűbben gondolkodik, itt csomagok vannak, és egy központosított és mindig ugyanúgy működő csomagkezelő intéz mindent, a csomag programjai a programokhoz kerülnek, a dokumentációk a doksikhoz, a beállítási-fájlok a beállítási fájlokhoz, stb. De a program írója ettől még készíthet különböző scripteket vagy programokat, amelyek felrakják a rendszerre a programját, és most az, hogy ezt valaki nagyon egyszerűen "szöveges" típusú telepítőprogrammal vagy gyönyörűszép grafikai megoldással éri el, teljesen mindegy abból a szempontból, hogy a telepítő programot elindítva történik meg az install.

GnomeRPM. Könnyedén felrakhatsz és leszedhetsz vele programokat, akár a hálóról, pl. a RedHat oldaláról is.

Ha az install gombra klikkentesz, előjön egy ablak, amiben megadhatod/megkeresheted a telepíteni kívánt csomagot,...

...majd egy klikkentéssel felrakja, vagy ha nem kell már valami, ráklikkentesz az ikonjára majd az Uninstall gombra. Annyira bonyolult... : ))

A GnomeRPM -et a fájlkezelőből is meghívhatod - állj rá a megnézni/telepíteni kívánt rpm csomagra, jobb egérklikk, majd Show info (Információk)...

...és hasznos információkat kapsz. Itt megnézheted miről is van szó, ki készítette és mikor, milyen elérhetősége van, mekkora helyet foglal, milyen fájlokból áll és ezeket hová fogja másolni. Kaphatsz még más részleteket is különben, na mindegy.

Klikkents az Install vagy a Telepít gombra a felrakáshoz.

Ennyi.

Vissza az előző fejezetre
Vissza


Kilépés

Ugrás a következő oldalra
Tovább

StarOffice -szal készítettem