next up previous index
Következő: 13.4.4.0.16 Kérdés Fel: 13.4.4 Sig11 FAQ Előző: 13.4.4.0.14 Kérdés   Index

13.4.4.0.15 Válasz

Ez így nem teljes. A BIOS memória-ellenőrzése teljesen használhatatlan. Néha még a valóban elérhetőnél többet is gond nélkül leellenőriz, és kiírja, hogy ,,OK''. Egy barátomnak van egy 640k PC-je és egy 64k-s modullal a második bankban a 256k helyett. Ez azt jelenti, hogy 320k memóriája van, a BIOS azonban néha azt jelzi, hogy 384k memóriát leellenőrzött, és rendben talált. Persze a több memóriát kívánó alkalmazások nem működnek, de elég nehéz volt megtalálni a probléma forrását.

A legtöbb memóriahiba csak bizonyos körülmények között jön elő. Sajnos nem is biztos, hogy megtudjuk, mik is ezek a körülmények, de a gcc úgy tűnik a legjobb próba. Memóriatesztek, - a BIOS teszt különösen - nem megbízhatóak. Szeretnék készíteni egy bootolható floppy-t, amelyen egy kernel és egy jó memória-ellenőrző program van. Még nincs kész floppy, de ha van egy már működő Linux géped, akkor az ellenőrző programot kipróbálhatod. Elérhető a http://www.bitwizard.nl/sig11/memtest.tar.gz (bináris) és a http://www.bitwizard.nl/sig11/memtest.tgz.uue (uuencode-olt) helyeken. Próbálok valami még jobbat csinálni, de arra még várni kell.

Szokásosan a memória-tesztelő programok kevés CPU parancsot használnak, és a memória-elérési minták is meglehetősen rendezettek bennük. Ilyen körülmények között kevés memóriachip fog hibásan működni. Ha villamosmérnöknek tanulsz, és érdekel a memória-tesztelés, egy doktori disszertáció biztos kijönne belőle. Vannak olyan cégek, melyek minden bizonnyal szponzorálnának is egy ilyen témát, mely megnézné azokat a hardver elemeket, melyek átmennek a gyári ellenőrzésen, a vásárlóknál meg mégis hibásan működnek.


next up previous index
Következő: 13.4.4.0.16 Kérdés Fel: 13.4.4 Sig11 FAQ Előző: 13.4.4.0.14 Kérdés   Index

1999-09-17