next up previous index
Következő: 13.4.4.0.10 Kérdés Fel: 13.4.4 Sig11 FAQ Előző: 13.4.4.0.8 Kérdés   Index

13.4.4.0.9 Válasz

Ha ez a hardver hibája, akkor ez lehet a:
Memória
A memóriában véletlenszerűen elromolhat egy bit. Ha ez a memória írásakor történik, nem lehet semmi paritáshibát látni. Többféleképp lehet a javítással próbálkozni:
Cache memória
A cache memóriában szintén előfordulhat bitfordulás. Ezek az áramkörök legtöbbször nincsenek paritás-ellenőrzéssel ellátva. A BIOS-ban viszont ki lehet kapcsolni használatukat, és lehet ellenőrizni, hogy ha a probléma megszűnik, akkor a cache volt a hibás. A következőképp lehet javítani ezt:
Túlhajtás
Egyes cégek (és emberek) úgy gondolják, hogy a CPU-kat túl lehet hajtani (overlock). Ez egyszer igaz, máskor nem. Esetleg ki kell kapcsolni a ,,turbo'' állást (manapság legtöbb Pentiumban már nincs ,,nem-turbo'' lehetőség), ellenőrizni, hogy a hiba megszűnik-e. Ellenőrizd, hogy a CPU sebessége (rá van nyomtatva, esetleg óvatosan le kell a hűtőt venni) megegyezik-e az alaplapon ill. a BIOS-ban beállítottal. Még az Intel is csinál hibát ezen a téren. Van feljegyzés róla, hogy egy hivatalos 120MHz Pentium sig11-et ad 120MHz-en, de nem 100 MHz esetén. Mivelhogy az alaplap többet dolgozik 100 MHZ esetén, nem hinném, hogy ez alaplaphiba lenne. Továbbá egy újabb 120MHz CPU probléma nélkül fut (Samuel Ramac sramac@vnet.ibm.com)
CPU hőmérséklet
Egy gyors CPU túlmelegedhet megfelelő hűtés nélkül. Ez lehet egy rossz hűtő miatt is. A CPU ilyenkor megbolondulhat, ha a kernel-fordítás miatt nyúzás alá kerül. A helyzet még rosszabb, ha a LILO parancssorában a ,,HALT'' kapcsolót kikapcsolod. A Linux megpróbálja ezzel a paranccsal lekapcsolni a CPU-t, ha sokáig nem csinál semmit. Ez áramot takarít meg, és a CPU hőmérséklete leesik ekkor. Azaz nem találkozol a sig11 hibával, amikor pl. csak valamilyen dokumentumot javítasz, és csak akkor jön ki, amikor már hosszú ideje sok CPU-t igénylő programot futtatsz, és a processzor teljes környezete már átmelegedett. Ha egy Fdiv-hibás Pentiumod van, akkor ajánlatos az Intelnél becserélni. Egy vadiúj CPU-t küldenek egy felszerelt, az Intel által is elfogadott hűtőventillátorral együtt. Továbbá tudni kell, hogy a legtöbb szokásos ragasztó igen rossz hővezető. Van speciális hővezető ragasztó, amit lehetőleg használjunk a hűtőventillátorok feltételekor (Arno Griffioen arno@ixe.net, W. Paul Mills wpmills@midusa.net, Alan Wind wind@imada.ou.dk) A megengedhető külső CPU-hőmérsékletek az Intel szerint: A hőmérséklet méréséről és az itt leírtak bizonyításaképp angolul elérhető a következő írás: http://pentium.intel.com/procs/support/faqs/iarcfaq.htm (különösen a következő kérdések érdekesek: Q6, Q7 és Q13)
CPU feszültség
Némely alaplap megengedi, hogy a CPU feszültségét beállítsuk. És némely alaplapnak rossz a leírása, hogy hogyan állítsuk be a jumpereket ehhez. Egy 5V-os processzor jó ideig elmegy 3.3 V-on is (Karl Heyes krheyes@comp.brad.ac.uk).
RAM feszültség
A legtöbb memória még mindig 5V-on működik, de már elterjedtek a 3.3V-os memóriák is. Vigyázni kell, mert a 3.3V-os tönkre is megy 5V-on.
Local bus túlhajtás
25MHz-en három Vesa local bus megy el, 33MHz-en csak kettő, 40MHz-en mindössze egy, és találd ki, mennyi tud működni 50MHz-es frekvencián? Egy sem. Némely rendszer kiszámíthatatlan lesz, ha a VLB túl van hajtva. Még ha a VLB nincs is túlhajtva (a fenti mértékek szerint), néhány nanomásodperc elveszhet egy új VLB kártya hozzáadásakor. Azaz érdemes esetleg a ,,cache wait state'' -et növelni ekkor (Richard Postgate postgate@cafe.net).
Power management (APM)
Bizonyos laptopok (és ,,green'' PC-k) rendelkeznek ezzel a lehetőséggel. Ez közbejátszhat a Linux működésében. Egyik eshetőség, hogyha sokáig nem nyúlunk a géphez, az APM a memória tartalmát kimenti a merevlemezre, és csak akkor tölti vissza a RAM-ba, amikor hozzáérünk a billentyűzethez. Ez jó ötletnek tűnik, csakhogy a Linux eszközmeghajtók nem szoktak hozzá, hogy két elérés közben kikapcsolódik az eszköz. Egyesek túlélik, mások nem. Érdemes kikapcsolni a BIOS-ban, vagy megengedni az ,,APM support'' lehetőséget a kernelben (Elisabeth Ayer eca23@cam.ac.uk).
Maga a CPU
Néhanyan azt találták, hogy semmi mást nem lehet okolni a hibáért, csakis a CPU-t. Ez lehet pl. egy összeférhetetlenség a CPU és az alaplap között. Volt már egy ilyen hullám (1997. februárjában) és egy másik manapság, amely a Cyrix/IBM 6x86 CPU-kat okolta. Bár a hiba oka lehet valóban a CPU, lehet, hogy mindössze az alaplap összeférhetetlen a CPU-val. Már láttam olyan alaplapleírást, ami állította, hogy nem kompatibilis a 6x86 sorozat első tagjaival. Saját tapasztalatom, hogy ezek az eszközök nem rosszak összességében, kernel fordítással ellenőrizve a P166+ egyenlő a P155-el (1.3-szor gyorsabb, mint a P120).
Memory hole
Sok modern alaplap megengedi, hogy a régi ISA videokártyádat egy vagy két megabájt lineáris keret pufferrel (linear frame buffer) használd. Ehhez ezt a memóriát a 16MB alá kell helyezni. Szinte senki nem használja ezt a lehetőséget, de ha bekapcsolod a ,,memory hole'' (vagy más BIOS-okban ,,LFB support'') kapcsolót, akkor a harvered furcsán fog viselkedni (Paul Connolly pconnolly@macdux.com.au).


next up previous index
Következő: 13.4.4.0.10 Kérdés Fel: 13.4.4 Sig11 FAQ Előző: 13.4.4.0.8 Kérdés   Index

1999-09-17