next up previous index
Következő: 8.3.1.3.4 Gopher URL Fel: 8.3.1.3 A Lynx 2.6 Előző: 8.3.1.3.2 HTTP URL   Index

8.3.1.3.3 FTP URL

A Lynx tárgyalása során végig a Web-ről lesz szó, és csak röviden érintem az egyéb Lynx által használható protokollokat.

A fenti RFC-dokumentum megszerezhető FTP URL-lal is (változatosság kedvéért egy másik gépről):

lynx ftp://ds.internic.net/rfc/rfc1738.txt

Ha lehagyjuk a végéről az egyedi fájlnevet, megállunk az utolsó perjelnél, akkor a rfc-könyvtárat kapjuk meg. Kurzorral le-fel haladva a fájlok listájában mozgunk, olvashatjuk nevüket és egyéb adataikat, bármelyik azonnal letölthető.

Az FTP URL teljes alakja:

ftp://felhasználó:jelszó@hoszt:port/útvonal;típus=[D,I,A)

Az FTP protokoll default portszáma 21, és a default felhasználói név az ,,anonymous''. Legtöbbször erre a sok adatra nincs szükség (portszámra, letöltési típusra, felhasználói névre, jelszóra). Ha a felhasználói nevet belefoglaljuk az FTP URL-ba, de a jelszót nem, akkor a Lynx azt kérni fogja. A titkosság megtartása érdekében a Lynx dokumentáció az utóbbi megoldást javasolja. Természetesen ha sem felhasználói nevet, sem jelszót nem írunk az URL-ba, ne tegyük ki a kukacjelet sem. Ha az opciómenüben megadtuk az email címünket, akkor azt a Lynx automatikusan beírja az URL-ba (például anonim jelszóként). Egyébként a Lynx a ,,wwwuser'' próba-jelszót használja, azután a hívott szervernél ez vagy bejön, vagy nem. A ,,type='' paraméter értéke d (directory lista), a (ASCII fájl) vagy i (bináris fájl) lehet. Normális körülmények között (tehát ha semmi zavaró tényező nem jön közbe) a típusmeghatározást FTP átjárókhoz maga a Lynx is el tudja végezni.


next up previous index
Következő: 8.3.1.3.4 Gopher URL Fel: 8.3.1.3 A Lynx 2.6 Előző: 8.3.1.3.2 HTTP URL   Index

1999-09-17