next up previous index
Következő: 8.3.1.3.2 HTTP URL Fel: 8.3.1.3 A Lynx 2.6 Előző: 8.3.1.3 A Lynx 2.6   Index

8.3.1.3.1 Mi az URL?

Ha távoli HTML fájlt akarunk megnézni (egy olyan fájlt, mely egy másik computer rendszeren található, nem azon, amin a Lynx-et futtatjuk), azt a fájlt sajátos Web címzési módon kell beazonosítanunk, az ún. URL (Uniform Resource Locator = egyetemes forráskereső) megadásával. Az URL általános formája:

protocol://host:port/path/file

Protocol vagy protokoll a kommunikációs típus, a technikai szabvány (szkémának is nevezik), amit az a szerver-program használ, amelyiktől a Lynx a fájlt kéri. A Lynx (és lényegében mindegyik WWW kliens) többféle szerverrel képes kapcsolatba lépni, mindegyikkel ,,a maga nyelvén'', a saját protokollja szerint. A ,,host'' annak a gazdagépnek az internet címe, ahol a szerver (kiszolgáló) program fut. ,,Path'' pedig a keresendő dokumentum vagy program szkéma-specifikus könyvtár/fájlnév útvonala. Minden szervernek van default portszáma, ezért csak akkor kell feltüntetni, ha ettől eltérő. Az URL láthatóan egy kibővített útvonal-fogalom.

Egy URL-t nemcsak a parancssoron határozhatunk meg, hanem beírhatjuk bármikor, bármilyen dokumentum nézése közben a Go (g-betű) megnyomása után kapott promptnál.

A Lynx számos URL típust kezel: HTTP, Telnet, Gopher, file, FTP, WAIS, News, NNTP, Mailto:, Finger, CSO és többféle belső protokoll szerint.

A WAIS adatbázis ma már teljesen elavult, a Finger-programot pedig külső érdeklődőknek a rendszergazdák általában letiltják, pedig ezzel lehetne megtudni egy gép felhasználóinak email címét.


next up previous index
Következő: 8.3.1.3.2 HTTP URL Fel: 8.3.1.3 A Lynx 2.6 Előző: 8.3.1.3 A Lynx 2.6   Index

1999-09-17