next up previous index
Következő: 18.2.0.0.2 Jöhet a Merced Fel: 18.2 Beszélgetés Linus Torvaldsszal, Előző: 18.2 Beszélgetés Linus Torvaldsszal,   Index

18.2.0.0.1 A Linux nagyvállalati környezetben

Mit nyer a Red Hat az Intellel kötött üzletből?

A nagyvállalati piacra csak olyan cégek léphetnek be, amelyeknek hitele van. Ezt kapja a Red Hat: hitelessé válik. Ezenkívül termékekre is szükség van, amelyek eladhatók ezen a piacon. Fogadni mernék arra, hogy a Red Hat esetében ez valamilyen támogatást jelent; ők valószínűleg ezt akarják árulni. Manapság, ha az ember ötven dollárért megveszi a CD-t, korlátlan felhasználói jogokat kap hozzá. De egyes cégek - számomra érthetetlen okból - úgy gondolják, hogy ez így nem jó. Ők száz licencet akarnak venni. Ha nem vehetik meg a Linuxszal, boldogtalanok. Azt hiszem tehát, hogy a Red Hat ilyen százlicences rendszereket fog árulni, amelyen belül az engedély nem is a szoftverre, hanem a támogatási szerződésekre vonatkozik majd.

Ha többprocesszoros képességekkel látják el a Linux-kernelt, ez új lehetőségeket nyit meg a Linux rendszerek gyártói előtt.

Nem hiszem, hogy a Red Hat ezt akarná tenni. Szerintem inkább néhány közismert hardvercég indul majd el ebbe az irányba. Olyanokra gondolok, mint például a VA Research. Ezek a cégek mindent megcsinálnak majd: integrálják a hardvert és a szoftvert, a letesztelt számítógépet a megfelelő alkalmazásokkal együtt kiszállítják a vásárlóknak, üzembe helyezik, és a támogatásáról is gondoskodnak. A Red Hat szerintem más filozófiát fog követni. ,,Mi eladjuk önnek a szoftvert. Nem telepítjük, de ha támogatásra van szüksége, számíthat ránk.'' Azt hiszem, a jövőben egyes nagy cégek, melyek több platformos támogatást nyújtanak - nem feltétlenül az IBM, de hasonló fejlesztők - fel fogják venni a listájukra a Linuxot. És amikor a felhasználó megvásárolja a számítógépet, a Linux már ott lesz rajta előtelepítve. Szerintem ez egy éven belül bekövetkezik.

Ilyen biztos benne?

Közbejöhetnek akadályok, de előbb-utóbb biztosan így lesz. Hogy pontosan mikor, nem tudom, de én egy évet tippelek.

Beszélt erről az IBM-mel?

Nem, és nem is akarok. Gyanítom, hogy korábban ők is ilyesmin törték a fejüket, mert tárgyaltak az Apache-csoporttal, de aztán valamiért nem jött össze a dolog. Azt hiszem, az IBM pillanatnyilag nem dolgozik a témán, és velem sem folytatnak megbeszéléseket. Úgyhogy a pletykáknak semmi alapjuk.

Nézzük az adatbázisokat. Úgy tűnik, mára minden adatbázis-fejlesztő szilárdan elkötelezte magát a Linux mellett.

Az túlzás, hogy ,,szilárdan elkötelezték magukat'', de arra többé-kevésbé hajlandóságot mutatnak, hogy termékeiket Linuxra vigyék át. Azt remélik, hogy így egy csomó Linux-kópiát adhatnak el. Ennek az az oka, hogy a Linux nagyon erős a szerverek műfajában - különösen, ami az internetes szervereket illeti. Persze inkább az alsó régióban, semmiképp sem a csúcsokon: nem a terabájtos memóriával felszerelt 16 vagy 64 processzoros rendszereken, hanem a ,,normális'', vállalati kiszolgálókon. Itt a Linux az egyik legelterjedtebb operációs rendszer. Úgyhogy az adatbázis-fejlesztők bolondok lennének, ha kihagynák ezt a piacot.

Milyen jelek győzték meg arról, hogy az adatbázis-fejlesztők komolyan gondolják a Linux támogatását?

Egyszerűen az a tény, hogy bejelentették: Linuxra viszik át szoftvereiket. Egyrészt ez komoly energiabefektetést igényel. Nem is maga az átalakítás; ez technikai szempontból nem akkora munka, mert a Linux végül is többé-kevésbé szabványos UNIX. A kereskedők és szaktanácsadók kiképzése azonban már komoly feladat. Másrészt ne felejtsük el, hogy ez egy kiaknázatlan piac, és mint ilyen, nagy haszonnal kecsegtet. Nem tudni, mit hoz a jövő, de az biztos, hogy jó néhány adatbázis-fejlesztő cég komoly bevételt szeretne húzni innen.

Lehet, hogy utánuk a CAD fejlesztők következnek? Ez is olyan terület, ahol érdemes lehet belefogni az áttelepítésbe?

Igen, az ilyen függőlegesen tagolt technikai piacokon, mint amilyen a CAD tervezés, a Linux ideális platform. Azt hiszem, hogy a következő hullámban valóban a CAD következik.

Azért idegenkednek a Linuxtól a független szoftverfejlesztők, mert új, vagy inkább azért, mert attól félnek, hogy nem tudják mondjuk a Solaris-változatot háromszoros áron eladni?

Egyszerűen arról van szó, hogy azok az emberek, akik a döntéseket hozzák, nem vették komolyan a Linuxot. Ez azonban az elmúlt három-négy hónapban gyökeresen megváltozott.

Nem számított rá?

Az Intel határozott kiállása mindenképpen meglepett. Egy éve, amikor beszélgettünk, a Linux még egy csúnya szó volt a számukra. De megváltozott a véleményük, és ez nagyszerű. Meglepetést okozott a bejelentések nagy száma is, noha szó sincs arról, hogy a cégek összebeszéltek volna. Most már sokkal könnyebb lesz az utánuk jövők helyzete. Ha egy csomó cég eljut egy határvonalhoz, és egyikük rászánja magát az ugrásra, akkor a többiek is könnyebben rávágják: ,,jó, ugrom én is''.

Mindenki arról beszél, hogy a Microsoft hamarosan hadjáratot indít a Linux ellen, egyelőre azonban még nem látjuk ennek jeleit.

Azt hiszem, Redmondban most egy csomó ember azon töri a fejét, hogy mi a csodát kéne csinálniuk. Persze beindíthatják a negatív kampányt, amit ilyen szituációkban hagyományosan alkalmazni szoktak - tisztázzuk: nemcsak a Microsoft, hanem más cégek is -, de a Linuxszal kapcsolatban ez kissé körülményes, mert nincs mibe belekapaszkodni. Természetesen nehéz lehet megemészteniük a gondolatot, hogy ez egy olyan piac, amely fölött nincs hatalmuk, amit nem tudnak irányítani. Valószínűleg ezért idegesek - no nem nagyon, csak úgy közepesen. Azt például nem hiszem, hogy Bill Gatesnek álmatlan éjszakái lennének a Linux miatt.


next up previous index
Következő: 18.2.0.0.2 Jöhet a Merced Fel: 18.2 Beszélgetés Linus Torvaldsszal, Előző: 18.2 Beszélgetés Linus Torvaldsszal,   Index

1999-09-17