next up previous index
Következő: 15.82.5.0.0.8 A ,,minix'' típus Fel: 15.82.5 FÁJLRENDSZER­SPECIFIKUS CSATOLÁSI OPCIÓK Előző: 15.82.5.0.0.6 A ,,hpfs'' típus   Index

15.82.5.0.0.7 Az ,,iso9660'' típus csatolási opciói
A normális iso9660 fájlnevek 8.3 formában jelennek meg, azaz a DOS-hoz hasonló megszorítások vonatkoznak a fájlnevek hosszára, és minden karakter kisbetűs. Továbbá nincs bejegyzés a tulajdonos, védelem, kötések száma, a speciális blokkos vagy karakteres eszközök, stb. számára. A ,,Rock Ridge'' egy bővítése az ,,iso9660''-nak, amely biztosítja az előbb felsorolt Unix-szerű lehetőségeket. Alapvetően minden könyvtárhoz tartozik egy ilyen bővítés, amely ezeket a speciális információkat tartalmazza, és amikor a Rock Ridge működik, a fájlrendszer megkülönböztethetetlen a normális Unix fájlrendszertől. (Kivéve persze, hogy csak olvasható.)
norock
Kikapcsolja a Rock Ridge bővítést. Lásd map.
check=r[elaxed] / check=s[trict]
A check=relaxed használata esetén a fájlneveket először kisbetűssé alakítja. Ez valószínűleg csak a norock és map=normal-lal együtt hasznos. (Alapértelmezett: check=strict.)
uid=érték és gid=érték
A fájlrendszer összes fájljának felhasználói- és csoportazonosítóját a megadott értékre állítja be. Ez felülbírálja a ,,Rock Ridge'' kiterjesztésből származó hasonló információkat. (Alapértelmezés: uid=0,gid=0.)
map=n[ormal] / map=o[ff]
A Rock Ridge-t nem használó egységekre a normális névfordítás a nagybetűs ASCII kódokat kisbetűsre alakítja, elhagyja a követő ,,;1''-et és a ,,;''-t ,,.''-ra cseréli. A map=off esetében ez a fordítás nem történik meg. Lásd: norock. (Alapértelmezett: map=normal.)
mode=érték
Nem Rock Ridge eszközökre minden fájlnak a megadott módot adja. (Alapértelmezés: olvasási engedély mindenkinek.) A Linux 2.1.37 óta ezt az ,,érték''-et nem muszáj oktálisan megadni. (Az oktális esetet egy kezdő 0 jelzi.)
unhide
Mutatja a rejtett (hidden) és a kapcsolódó (associated) fájlokat is.
block=[512|1024|2048]
A blokkméretet a megadott értékre állítja. (Alapértelmezés: block=1024.)
conv=a[uto] / conv=b[inary] / conv=m[text] / conv=t[ext]
(Alapértelmezett: conv=binary.) A Linux 1.3.54 óta nincs hatása. (Nem bináris beállítás nagyon veszélyes szokott lenni, és sokszor járt adatvesztéssel.)
cruft
Amennyiben a fájl hosszának legfelső bájtja problémákat okozhat, ez az opció használható a felsőbb bitek figyelmen kívül hagyására. Ez azt eredményezi, hogy a fájlok legfeljebb 16 MB hosszúak lehetnek. A ,,cruft'' opció automatikusan bekapcsol, ha a teljes CDROM-nak vad mérete van. (Pl. negatív, vagy több, mint 800 MB.) Szintén bekapcsolódik, ha 0 és 1-től eltérő a köteg sorozatszáma (volume sequence number).


next up previous index
Következő: 15.82.5.0.0.8 A ,,minix'' típus Fel: 15.82.5 FÁJLRENDSZER­SPECIFIKUS CSATOLÁSI OPCIÓK Előző: 15.82.5.0.0.6 A ,,hpfs'' típus   Index

1999-09-17