next up previous index
Következő: 15.82.5.0.0.5 A ,,fat'' fájlrendszer Fel: 15.82.5 FÁJLRENDSZER­SPECIFIKUS CSATOLÁSI OPCIÓK Előző: 15.82.5.0.0.3 Az ,,ext'' típus   Index

15.82.5.0.0.4 Az ,,ext2'' típus csatolási opciói
Az ,,ext2'' fájlrendszer a standard Linuxos fájlrendszer. Figyelem: A 2.0.4 kernelváltozat előbb egy programozási hiba miatt véletlenszerű opciókkal is csatolható volt, azóta ezt már javították.
bsddf / minixdf
A statfs rendszerhívás viselkedését állítja be. A minixdf megadása esetén az f_blocks mező a fájlrendszer összes blokkjainak száma, míg bsddf esetén (ez az alapértelmezés) kivonja az ext2 rendszer által használt overhead blokkokat, melyek nem elérhetők a fájlok tárolása céljából. Így lehetséges pl. a következő:
%mount /k -o minixdf; df /k; umount /k
Filesystem 1024­blocks Used Available Capacity Mounted on
/dev/sda6 2630655 86954 24121693% /k
%mount /k -o bsddf; df /k; umount /k
Filesystem 1024-blocks Used Available Capacity Mounted on
/dev/sda6 2543714 13 24121690% /k
(Figyeljük meg, hogy ez a példa azt is mutatja, hogy parancssori opciók is használhatók a /etc/fstab-beliek mellett.)
check / check=normal / check=strict
Az ellenőrzési szint beállítása. Amikor ezen opciók valamelyike adott (alapértelmezés: check=normal) az inode-ok és a blokkok bittérképei a csatolás esetén ellenőrzésre kerülnek. Ez nagyságrendileg fél percig tart egy nagy lemez esetén. A ,,strict'' megadásakor a blokkok felszabadításakor (deallocation) ellenőrzi, hogy a felszabadítandó blokk az adatzónában van-e.
check=none / nocheck
Nem ellenőriz.
debug
Hibakereső (debugging) információt ad minden (újra)csatolás esetén.
errors=continue / errors=remount­ro / errors=panic
A hibák esetén való viselkedést állítja be. A ,,continue'' megadásakor hiba esetén is folyatja a műveletet, ,,remount-ro'' esetén csak olvasható módban folytatja a csatolást, ,,panic'' esetén hibára leállítja az egész rendszert. Az alapértelmezett viselkedés a fájlrendszer szuperblokkjában tárolódik, és a tune2fs(8) segítségével lehet megváltoztatni.
grpid vagy bsdgroups / nogrpid vagy sysvgroups
Ezek az opciók azt határozzák meg, milyen csoportazonosítója lesz az újonnan létrehozott fájloknak. A grpid használatával a létrehozott fájl könyvtárának csoportját használja, másképp (és ez az alapértelmezett) az aktuális processz ,,fsgid''-jét veszi alapul, hacsak nem a könyvtár ,,setgid'' bitje be van kapcsolva, amely esetben a csoportazonosítót a szülőkönyvtárból veszi, és könyvtár létrehozása esetén erre is beállítja a ,,setgid'' bitet.
resgid=n és resuid=n
Az ,,ext2'' fájlrendszer az elérhető terület egy kis százalékát fenntartja magának. (Ez a százalék alapértelmezésben 5%. Lásd: mke2fs(8) és tune2fs(8).) Ezek az opciók azt határozzák meg, ki (milyen felhasználói- vagy csoportazonosítóval rendelkező felhasználó) használhatja ezeket a fenntartott blokkokat.
sb=n
Az 1-es blokk helyett az n-ediket használja szuperblokknak. Ez sérült fájlrendszereknél lehet hasznos. Rendszerint a szuperblokk másolatai minden 8192. blokkban megtalálhatók, azaz az 1, 8193, 16385, ...blokkokban. (Így egy nagy fájlrendszerben a szuperblokknak több száz másolata is lehet. Jelenleg nincs az ,,mke2fs''-nek olyan opciója, amely kisebb számú másolat írását állítaná be.)
grpquota / noquota / quota / usrquota
Ezeket az opciókat elfogadja, de figyelmen kívül hagyja.


next up previous index
Következő: 15.82.5.0.0.5 A ,,fat'' fájlrendszer Fel: 15.82.5 FÁJLRENDSZER­SPECIFIKUS CSATOLÁSI OPCIÓK Előző: 15.82.5.0.0.3 Az ,,ext'' típus   Index

1999-09-17