Egy szinttel feljebb: Miért LaTeX?
Következő oldal: Pro és kontra

Miért mi?

Ha az olvasó még mindig nem tudná miről is van szó, mert mondjuk nem érti a ,,szövegszedő", ,,szövegformázó" kifejezéseket, ne csüggedjen, rögtön kiderül mivel is áll szemben.

Ha egy szerző - azaz a Kedves Olvasó - publikálni szeretné egy művét, akkor elviszi annak kéziratát egy kiadóhoz. Tegyük fel, hogy a kiadó kiadásra érdemesnek találja a művet. A kiadó műszaki szerkesztője meghatározza azt, hogyan fog majd kinézni a könyv. Meghatározza az oszlopok szélességét, a betűtípust, hogy mennyi üres hely legyen a címsorok felett és alatt, és még ezernyi más dolgot.

A szerkesztő megpróbálja kitalálni mi járhatott a szerző fejében, amikor a kéziratot írta. Minden tudását beveti, hogy a lehető legjobban visszaadja a szerző gondolatait. A kész tervet hozzákapcsolja a kézirathoz, aztán az egészet odaadja a szedőnek, aki elkészíti a könyvet végső formájában.

Az általam bemutatott rendszerben a tervező szerepét a LaTeX, a szedő szerepét a TeX veszi át. Persze, mivel a LaTeX csak egy számítógépprogram, nem gondolkodó ember, több utasításra van szüksége, mint egy könyvtervezőnek. Ezeket az utasításokat a szerző beleírja a kéziratba. Ha a kézirattal elkészült, ,,odaadja" azt a LaTeX-nek, az értelmezi az utasításokat, és megmondja a TeX-nek hogyan nézzen ki pontosan a dokumentum. A folyamat menetéből következően a szerző a kézirat gépelése közben nem látja milyen lesz a végső kinyomtatott forma. Lehetősége van azonban rá, hogy nyomtatás előtt a képernyőn megtekintse azt.


flu@ludens.elte.hu