Hogyan indítsam el a GNOME-ot?

A GNOME indításának a legjobb módja az exec gnome-session beírása az X indító szkriptjébe. Ez a szkript lehet a ~/.xinitrc, a .xsession vagy a .Xclients fájlok egyike, a platformtól és a konfigurációtól függően. Természetesen ellenőrizd, hogy a GNOME binárisai az elérési útvonalban benne vannak és, hogy nincsen exec-el kezdődő sor a fájlban) persze azt leszámítva amit éppen hozzáadtál). Az 1.04-es verziójú gnome-core-tól, megadhatod, hogy melyik ablakkezelő induljon el a WINDOW_MANAGER változó beállításával.

Ha így futtatod a gnome-session-t, az elindítja az alapértelmezett "session"-t. Ebben benne foglaltatik a kedvenc ablakkezelőd (ha nem adsz meg ablakkezelőt, a GNOME keres egyet, lehetőleg kompatíbilist és elindítja azt), a panelt, a GNOME Midnight Commandert és a Súgó-böngészőt. Ahogyan használod a GNOME-ot, a session-kezelés mindig a munkaasztal legfrissebb beállításait menti el. Ha kilépsz, majd ismét belépsz később, a program a legutolsó munkaasztalt állítja vissza.

Ha inkább eltekintenél a session-kezeléstől, a GNOME ezt is lehetővé teszi. Írd be az exec gnome-wm sort az X indító szkriptedbe, mint azt feljebb már leírtam. Így a GNOME még mindig a WINDOW_MANAGER változóból fogja venni az ablakkezelőt, de nem zargat a session-kezeléssel. Ilyenkor a panelt, a gmc-t vagy bármi mást kézzel vagy az indítószkriptből kell futtatnod. Például:

panel &
gmc &
exec gnome-wm