Hogyan telepíthetem a GNOME-ot valami általam meghatározott helyre, mint pl. /opt/gnome?

Sokan szeretik, ha a GNOME-ot külön könyvtárba telepíthetik, mert így gond esetén könnyebb eltávolítani, vagy könnyebb beállítani és nyomon követni, hogy kinek van jogosultsága a használatára, valamint könnyebb más gépek számára kiexportálni. Ehhez egynéhány előkészületre, valamint a rendszered ismeretére van szükség. A következő leírásban a GNOME-ot a /opt/gnome könyvtárba telepítem, szóval kövesd az útmutatót, és a /opt/gnome-ot helyettesítsd be annak a könyvtárnak a nevével, amit Te szeretnél használni.

A legfontosabb, hogy a rendszer megtalálja a GNOME binárisait a /opt/gnome/bin könyvtárban, a programkönyvtárakat a /opt/gnome/lib könyvtárban és a kéziköny oldalak fájljait a /opt/gnome/man könyvtárban.

Ezt úgy érheted el, hogy a /opt/gnome/bin könyvtárat beírod a PATH környezeti változóba. Például: PATH="/bin:/usr/bin:/opt/gnome/bin".

Ezek után, meg kell mondanod a "loader"-nek, hogy hol találja a programkönyvtárakat. A legtöbb UNIX rendszernél ezt úgy érheted el, hogy hozzáadod a /opt/gnome/lib útvonalat az LD_LIBRARY_PATH környezeti változóhoz, mint az előbb a PATH-nál. Vannak rendszerek, ahol a LD_RUN_PATH változót kell használni. Azokon a rendszereken, amelyek ELF formátumú binárisokat használnak, mint pl. a GNU/Linux vagy a FreeBSD, a programkönyvtár elérési útvonalát a /etc/ld.so.conf, fájlban kell megadni, majd futtatni kell az ldconfig parancsot. A statikusan linkelt rendszereken nem kell mindezekkel foglalkoznod, de vehetsz még merevlemezt, mert biztosan szükséged lesz a helyre. Olvasd el a rendszered dokumentációját, ha nem vagy benne biztos, hogy hogyan kell megmondanod a "loader"-nek, hogy melyik könyvtárakat nézze meg.

Meg kell még mondanod a man programnak, hogy hol találja a GNOME által telepített kézikönyv oldalakat. Egyszerűen szúrj be egy sort a /etc/man.config fájlba. A sornak a következőt kell tartalmaznia: MANPATH /opt/gnome/man.

A következő probléma az, hogy van néhány könyvtár, amibe a GNOME írni fog, azonban jobb lenne, ha máshova írna. Erre egy egyszerű megoldás, ha szimbolikus kötéseket használsz. Írd be a következőket:

$ mkdir /opt/gnome/share
$ cd /opt/gnome/share
$ ln -s /usr/share/locale locale
$ ln -s /usr/share/aclocal aclocal

Most már minden elő van készítve arra, hogy a /opt/gnome-ot használd előtagként a fordításnál. Ehhez egyszerűen add meg a ./configure parancsnak a --prefix=/opt/gnome kapcsolót. Persze, ha nem a /opt/gnome könyvtárba, hanem valahova máshova szeretnéd telepíteni a GNOME-ot, a fenti leírásban egyszerűen cseréld ki az összes hivatkozást a megfelelő könyvtárnévre.