Miért nem CDE? vagy KDE? vagy GNUStep?

Mert a GNOME jobb! Na, de komolyan, a felsorolt grafikus környezeteknek vannak bajaik, amik arra késztettek minket, hogy kezdjük nulláról a GNOME Projekttel.

A CDE nem Szabad Szoftver, még csak meg sem közelíti azt. Sokan úgy találják, hiányos mind teljesítmény, mind funkcionalitás szempontjából.

A GNOME megjelenése idején a KDE komoly licenc gondokkal küszködött, ezeket a mai napig próbálják megoldani. Először, a KDE a Qt nevű programkönyvtárra épül, ami eredetileg nem volt szabad szoftver. Ezzel szemben, a TrollTech új 2.0-s Qt-ja már QPL licenccel jön, tehát Szabad Szoftvernek minősül. A KDE fejlesztői változatai a Qt QPL-es verziójára épülnek.

A másik gond, hogy a KDE programokat eredetileg GPL alatt publikálták. A GPL-t olyan szellemben fogalmazták, hogy ösztönözze újabb GNU szoftver írását, ezért a programok nem működnek jól, ha más licenc alatt terjesztett szoftverekhez linkelik őket. Ez az inkompatíbilitás nem gátol meg senkit abban, hogy KDE-t használjon, de a KDE terjesztését már bajossá teszi. További részleteket találsz a Debian weblapján: A Debian álláspontja a KDE-ről. A KDE most próbál áttérni az "Artistic license" licencre, ami kiküszöböli ezt a problémát. El fog tartani nekik egy ideig, mert a licencelés megváltoztatása egy olyan nagy és sok szerzőt foglalkoztató projekten, mint a KDE nehéz és hosszadalmas folyamat.

Mi, GNOME-osok, bírjuk a KDE-seket, és úgy tartjuk, hogy ez egy szerencsétlen helyzet, ami javítás alatt áll. Reméljük, hogy a nehézségeket minél előbb áthidalják, és a GNOME és a KDE barátságban versenyezhetnek ami a technikai megoldásokat és a felépítést illeti. Az ezzel kapcsolatos dolgokat már számtalanszor kiveséztük a gnome-list listán. Ebben a témában kérdéseket feltenni a listán nem javasolt. Ha valahol erről a témáról flame háborút akarsz indítani, legyél szíves és ezt valahol máshol, nagyon-nagyon messze tedd, hogy ne kelljen hallanunk.

Jelentős felépítésbeli különbségek vannak a KDE és a GNOME között. A lista élén szerepel a widget-ek közötti eltérés. Mi úgy gondoljuk, hogy a GTK+ szebb, jobban testreszabható, könnyebben lehetővé teszi a fejlesztést különböző nyelveken, flexibilisebb mint a Qt; mások lehet, hogy máshogy látják. A lista elején található még az az érv, hogy a GNOME nem kötődik egy ablakkezelőhöz sem. Nem muszáj Enlightenment-et használnod, használhatsz bármilyen GNOME-ismerő ablakkezelőt. Minden összevetve, a projektek különböznek eléggé ahhoz, hogy meglegyen a létjogosultságuk, sőt együtt tudjanak működni.

A GNUStep egy másik grafikus környezet, amelyikről sok jót lehet mondani. A GNUStep-el az az egyik gond, hogy megpróbálj újraimplementálni a régi OpenStep felületet és API-t, a GNOME-al mi inkább valami újat és jót akartunk létrehozni, és nem valami régit megismételni, még ha az a régi jó is. E mellett, ahogyan a Qt ráerőlteti a KDE fejlesztőkre a C++-t, a GNUStep ráerőlteti a fejlesztőire az Objective C-t. A GNOME szeretne nyelv-független maradni és támogatni a fejlesztőket, bármilyen nyelvet használjanak.