Azt mondtad, hogy a GNOME Szabad Szoftver. Mit jelent az, hogy Szabad Szoftver?

A legtöbb szoftver licencet azért találják ki, hogy korlátozzák a felhasználók arra vonatkozó szabadságát, hogy használják, vizsgálják, módosítsák vagy továbbadják a szóban forgó szoftvert. Mi, a GNOME projekt keretein belül és a Szabad Szoftveres közösségekben általában, úgy gondoljuk, hogy ezek a korlátozások etikátlanok, és azt tűztük ki célul, hogy olyan szoftvereket írunk, amik mentesek ezektől a korlátozásoktól. Ezt hívjuk Szabad Szoftvernek. Hagyományosan ezzel a következő három szabadságra gondolunk:

A közelmúltban, a szoftver licencekben elkezdtek korlátozni egy negyedik szabadságot is, a szoftver használatának szabadságát. Mivel a szoftver licencek a szerzői jogokon alapulnak, és a szerzői jogokat szabályozó törvények csak a terjesztésre és nem a használatra vonatkoznak, úgy vesszük, hogy a használat joga (szabadsága) mindenkit megillet, külön említés nélkül. Röviden arról van szó, annak ellenére, hogy a Szabad Szoftver definíciója nem tér ki a használat jogára, természetesen lefedi azt.

Megjegyzés

Ha a következő bekezdés kicsit nehezen érthető az idegennyelvű (pl. magyar) fordításban, akkor elnézéseteket kérem. A legtöbb nyelvtől eltérően, angolban a "free beer" és a "free speech" kifejezésekben ugyanaz a free szó szerepel. Ez félreértésekre adhat okot amikor "Free Software"-ről beszélünk.

A "Free Software" a szabadságra utal és nem az árra. Hogy érezd a különbséget, gondolj a "Free Speech" (Szabad Beszéd) értelemben a "free" szóra és ne úgy, mint ahogyan az a "Free Beer" (Ingyenes Sör) kifejezésben használatos. A "Free Software"-t (Szabad szoftvert) írók közössége nem ellenzi azt, hogy a szoftvereket pénzért terjesszék, azt sem, hogy a programozók megéljenek munkájukból. Nem ellenezzük a szoftverekkel való kereskedelmet, a "proprietary" szoftvert ítéljük el. Ha több információt szeretnél, olvasd el a cikkeket a http://www.gnu.org/philosophy oldalon.

Mi, a GNOME projektben a felhasználók szabadságát a GPL (GNU General Public License) és az LGPL (GNU Lesser General Public License, korábban GNU Library GPL) licencekkel védjük. Ezek a licencek gondosan meg vannak tervezve, eredményük a "copyleft", ez azt jelenti, hogy a szoftvert szerzői jogok védik, amelyek biztosítják, hogy a szoftver mindig szabadon terjeszthető marad, az által, hogy a módosított változatokra is mindig kötelezően a GPL vonatkozik.

A főbb GNOME alkalmazások (valamint néhány programkönyvtár) GPL alá tartoznak. A GNOME programkönyvtárainak nagyobb része LGPL alá tartozik, ez lehetővé teszi, hogy más szabad (vagy nem szabad) szoftver licencekkel is lehessen GNOME alkalmazásokat írni, a könyvtárak azonban korlátozásoktól mentesek maradnak.