.


[*]
[*]
[*]

[*]
index


A felhasználók törlése

Egy felhasználó törléséhez először le kell törölni az összes fájlját, levelesládáját, nyomtatási feladatait, cron  és at  feladatait, és minden egyéb hivatkozást a felhasználóra. Azután törölhető a megfelelő sor a /etc/passwd  fájlból, és a rá vonatkozó bejegyzések a /etc/group -ból. Jó ötlet először kikapcsolni a számlát, ahogy fentebb láttuk, majd utána elvégezni ezeket, hogy ne használhassa a rendszert a felhasználó, miközben töröljük számláját.

Figyeljünk arra, hogy a felhasználónak lehetnek fájljai a home könyvtárán kívül is. A find  használható ezek keresésére:


\begin{tscreen}
find / -user \textsl{username}
\end{tscreen}

Ez a parancs hosszú ideig futhat, ha nagyok a lemezeink. Ha NFS-en keresztül csatolt lemezeink is vannak, akkor vigyázni kell, hogy ne terheljük túl a hálózatot vagy a szervert.

Néhány Linux terjesztés speciális parancsokat tartalmaz a felhasználók törlése céljából, melyek szokásos neve deluser  vagy userdel . Igaz, ez a munka kézzel is könnyen elvégezhető, és ekkor biztosak lehetünk abban, hogy minden rendben és hiánytalanul zajlott.

[*]
Linux rendszeradminisztrátorok kézikönyve (első javított változat; SAG-HU 0.6b1)