.


[*]
[*]
[*]

[*]
index


    
Az init konfigurálása a getty elindítására: a /etc/inittab fájl

Induláskor az init  a /etc/inittab  konfigurációs fájlt olvassa be. A rendszer futása közben ezt újraolvassa, ha HUP jelzést kap, pl. úgy, hogy a root felhasználó egy kill -HUP 1  parancsot ad ki. Ez lehetővé teszi, hogy a rendszer újraindítása nélkül tudjuk hatásossá tenni az init  konfigurációjának változását. A /etc/inittab  fájl szerkezete kicsit bonyolult. Egy egyszerű esettel, a getty  vonalak beállításával, fogunk kezdeni. A /etc/inittab  sorai négy, kettősponttal határolt mezőre oszlanak:

id:runlevels:action:process
A mezőket lejjebb írjuk le. Ezen kívül a /etc/inittab  tartalmazhat üres sorokat és `#'-jellel kezdődőket, melyeket figyelmen kívül hagy.

id
Ez azonosítja a fájlon belüli sort. A getty  vonalakra ez mondja meg a terminált, amelyen fut, pontosabban a /dev/tty  utáni karaktereket az eszközfájl nevében. Más sorokra tartalma lényegtelen (de nem lehet túl hosszú), és egyedinek kell lenni.
runlevels
A futásszintek, melyekre a sor vonatkozik. A szinteket egyetlen számként kell megadni elválasztójel nélkül. (A futásszinteket a következő alfejezet tárgyalja.)
action
Mit kell tenni a megadott sorral. Pl. mindig újraindítani (respawn), vagy csak egyszer futtatni (once).
process
A futtatandó parancs.
Egy getty -t indítani az első virtuális terminálon (azaz a /dev/tty1 -en) minden normális többfelhasználós futásszinten (2-5) a következő módon lehet:

1:2345:respawn:/sbin/getty 9600 tty1

Az első mező azt mondja, hogy ez a sor a /dev/tty1 -re vonatkozik. A második mező szerinet ez a 2, 3, 4 és 5 futásszinteken érvényes. A harmadik mező azt jelenti, hogy a parancsot újra el kell indítani, ha kilép (így újra be lehet jelentkezni az adott terminálon kilépés után). Az utolsó mező az a parancs, amely futtatja a getty  programot az első virtuális terminálon. (Ennek paraméterezése már magán a getty  programon múlik, így ennek a megfelelő dokumentációban -- mint pl. a getty  kézikönyv lapjai -- nézhetünk utána.)

Ha betárcsázó modemvonalhoz akarunk terminált kapcsolni, minden ilyen vonalhoz egy sort kell adni a /etc/inittab  fájlhoz. A részleteket a init (8), inittab (5), és getty (8) kézikönyv lapokon találhatjuk meg. Ha egy parancs hibával áll le, amikor indul, és az init  úgy van beállítva, hogy újraindítsa ezt, az sok erőforrást köthet le: a program elindul, leáll, újraindul, újra leáll, stb. Ez elleni védekezésként az init  figyeli, milyen gyakran indít újra egy parancsot, és ha ez átlép egy bizonyos gyakoriságot, öt percre kikapcsolja ennek újraindítását.

[*]
Linux rendszeradminisztrátorok kézikönyve (első javított változat; SAG-HU 0.6b1)