.


[*]
[*]
[*]

[*]
index


Vészindító floppik

Nem mindig lehet egy számítógépet merevlemezről indítani. Például ha hibát követsz el a LILO konfigurálása közben, a rendszer elindíthatatlanná válhat. Ezekre az esetekre kell egy olyan boot-olási mód, amely mindig működik (ha a hardver jó). A szokásos PC-k esetén erre a floppiról való boot-olás felel meg leginkább.  

A legtöbb Linux terjesztés megengedi a vészindító floppik (emergency boot floppi) létrehozását az installáció során. Ez egy jó ötlet. Igaz, hogy ezek a boot lemezek csak a kernelt tartalmazzák, és feltételezik, hogy a azokkal a programokkal, melyek a terjesztés telepítőlemezein rajt vannak, el tudod hárítan a hibát. Néha ezek a programok nem elegendőek, pl. ha néhány fájlt a biztonsági mentésből kellene előszedni, de a biztonsági mentést kezelő program nincs a vészindító lemezen.      

Ezért szükség lehet egy testre szabott root floppit is előállítani. Graham Chapman Bootdisk HOWTO c. dokumentációja ([Cha]) erről a témáról részletes információkat tartalmaz. Természetesen gondoskodni kell arról, hogy a vészindító lemez mindig az aktuális rendszerhez illeszkedjék.  

A használatban levő floppi meghajtó nem használható a root floppi csatlakoztatásán (mount-olásán) kívül semmi másra. Ez kényelmetlen lehet, ha csak egy floppi meghajtód van. Ezért megoldható, hogy ha elegendő RAM-od van, akkor az indító floppi konfigurálható úgy, hogy a root lemezt memórialemezre (RAM-disk) töltse. Ehhez a floppin használt kernelt kell speciálisan beállítani. Amint a root floppi betöltődött a memórialemezbe, a floppi meghajtó használhatóvá válik más csatlakoztatások számára.    

[*]
Linux rendszeradminisztrátorok kézikönyve (első javított változat; SAG-HU 0.6b1)