.


[*]
[*]
[*]

[*]
index


Levelezés

Az elektronikus levél (e-mail) sok esetben a számítógépes kommunikáció legfontosabb módszere. Az elektronikus levél egy olvasható, de speciális formátumú fájlban tárolódik, és megfelelő levelezőprogramok használhatók küldésükre és olvasásukra.        

Minden felhasználónak van egy bejövő levelesládája (incoming mailbox), ami egy speciális formátumú fájl, ahol az új levelek tárolódnak. Amikor valaki levelet küld, a levelezőprogram megkeresi a címzett levelesládáját és a levelet hozzáfűzi a levelesláda-fájlhoz. Ha a címzett ládája másik gépen van, a levél a másik gépre lesz elküldve, amely azután a legmegfelelőbbnek látszó levelesládába kézbesíti.      

A levelezési rendszer sok programból áll. A helyi vagy távoli levelesládákba történő kézbesítést egy program, az úgynevezett mail transfer agent (MTA) program, pl. a sendmail  vagy az smail  végzi, míg a felhasználó által használt programok nagyon sokfélék lehetnek. (Ezek az úgynevezett mail user agent vagy MUA programok, mint pl. a pine  vagy az elm .) A levelesládák általában a /var/spool/mail  könyvtárban találhatók.

[*]
Linux rendszeradminisztrátorok kézikönyve (első javított változat; SAG-HU 0.6b1)