.


[*]
[*]
[*]

[*]
index


Tömörített mentések

A mentések sok helyet foglalhatnak, ami sok pénzbe kerülhet. A helyigény csökkentése céljából a mentéseket tömöríthetjük. Ennek több módja is van. Néhány program beépített tömörítési lehetőséget tartalmaz, pl. a GNU tar  a --gzip (röviden -z) opció hatására a teljes kimenetét a gzip  tömörítőprogramnak adja át, majd annak kimenete jelentkezik kimenetként.

Sajnálatos módon a tömörített mentések bajt okozhatnak. A tömörítés természetéből adódóan ha egyetlen bit elromlik, az összes adat, ami ezután van a tömörített fájlban használhatatlan lesz. Néhány mentésre készült programnak beépített hibajavítása van, de egy ilyen módszer sem tud sok hibát megfelelően kezelni. Ez azt jelenti, hogy ha a mentés a GNU tar -ral lett tömörítve egyetlen kimenő fájlba, akkor egy bit hiba a mentés hiba utáni részét tönkreteszi. Mivel a mentésnek megbízhatónak kell lenni, ez nem jó ötlet.

Egy alternatív lehetőség minden fájl egymástól független tömörítése. Ez esetben hiba esetén csak a hibát tartalmazó fájl elveszését jelenti, ezért nem lényegesen rosszabb, mint ha nem lenne tömörítés. (Az a fájl úgyis sérült.) Ezt az afio  programmal valósíthatjuk meg. (Ez a cpio  egy változata.)

A tömörítés időbe telhet, ami azt eredményezheti, hogy a mentő program nem tud elég gyorsan a szalagra írni. Ekkor a szalagnak meg kell állni, ami nagyon rontja a sebességet, és nem jó sem a szalagnak, sem a meghajtónak. Ez ellen a kimenet pufferelésével védekezhetünk, de még ez sem jelent garanciát, ha lassú a számítógépünk.

[*]
Linux rendszeradminisztrátorok kézikönyve (első javított változat; SAG-HU 0.6b1)