IX. Fejezet: A leggyakrabban előforduló hibaüzenetek

IX.17. fdisk: Partition 1 does not start on cylinder boundary

(fdisk: Partition 1 does not start on cylinder boundary = fdisk: az 1-es partíció nem cilinder-határon kezdődik)

Több Linux rendszerrel érkező fdisk verzió olyan partíciókat készít, melyeknek hibás a saját érvényesség ellenőrzése (validity check). Sajnos ha már telepítettük a rendszerünket egy ilyen partícióba, nem sokat tehetünk, kivéve ha elmentjük a partíció adatait, a helyes partíciós tábla elkészítése után pedig visszatölthetjük az adatainkat.

Ezt a problémát elkerülhetjük, ha a legújabb verziójú fdisk-et szerezzük be (Rik Faith-féle util-linux programcsomagban megtaláljuk, mely a legtöbb nagyobb ftp helyen fellelhető). Ha egy új 1-es partíciót szeretnénk készíteni, mely az 1-es cilinderen kezdődik, és azt akarjuk, hogy az fdisk is fogadja el, akkor még a következőket is tehetjük :

1. Készítsük el az 1-es partíciót a hagyományos módon. Az fdisk "p" parancsa ekkor a megszokott hibaüzenetet gyártja.

2. Adjuk ki az fdisk-ben az "u" parancsot, hogy szektor módban működjön, majd újra a "p"-t. Az "end" oszlopban olvasható számot jegyezzük fel.

3. Töröljük a létrehozott partíciót!

4. Még mindig szektor módban készítsük el újra az 1-es partíciót. Állítsuk be úgy az első szektor értékét, hogy igazodjon a szektor/sáv arányhoz. Ez az a szektor szám lesz, amelyet a "p" az első sorban ír ki. A 2. pontban felírt számot adjuk meg utolsó szektornak.

5. Adjuk ki újra az "u" parancsot, hogy visszaálljunk cilinder módba, és így folytassuk tovább a partíciók létrehozását.

Azokat a megjegyzéseket pedig ignoráljuk, melyek a le nem foglalt szektorokról tájékoztatnak bennünket. Azokról a Master Boot Record-on kívül, az első sávban lévő szektorokról van szó, melyeket nem használunk, ha az 1-es partíciónk a 2-es sávban kezdődik.Tartalomjegyzék