IX. Fejezet: A leggyakrabban előforduló hibaüzenetek

IX.12. EXT2-fs: warning: mounting unchecked filesystem

(EXT2-fs: warning: mounting unchecked filesystem = EXT2-fs figyelmeztetés : nem ellenőrzött fájlrendszer mountolása)

Az e2fsck programot az -a opcióval kell futtatni (vagy az fsck -t ext2 utasítást kell használnunk) ahhoz, hogy töröljük a "dirty" jelzést, és hibamentesen tudjuk umountolni az adott partíciót shutdown (lekapcsolás) során is.

Ennek legegyszerűbb módja az, ha beszerezzük a legújabb fsck, umount es shutdown parancsokat; ezek megtalálhatók a Rik Faith-féle util-linux csomagban (ld. II. fejezet 5. pont : Hol találhatók FTP-vel letölthető Linuxos anyagok?). Ezen kívül meg kell győződnünk róla, hogy a /etc/rc* script-ek helyesen használják-e ezeket a parancsokat.

Ne próbáljuk fsck-val azokat a fájlrendszereket ellenőrizni, amelyek írható-olvasható módban vannak mountolva. Ez a root fájlrendszerre is vonatkozik, hacsak a bootolás során nem látható az "VFS: mounted root ... read-only"üzenet.A root fájlrendszert read-only (csak olvasható) üzemmódban kell felmountolni, majd ezek után elindíthatjuk majd az fsck-t, és végül mountoljuk újra read-write (olvasható-írható) üzemmódban. Az util-linux programcsomag dokumentációjában találunk ezzel kapcsolatban további információkat.

Érdemes megjegyezni, hogy a mount parancsot az -n opcióval kell használni, ha azt akarjuk, hogy az /etc/mtab fájlt ne írja felül (így tud csak read-only fájlrendszeren működni a mount).Tartalomjegyzék