VIII. Fejezet: Egyéb kérdésekre adott válaszok, információk

VIII.6. Hányan használnak Linux-ot?

Nehéz pontosan megmondani, mivel a Linux szabadon hozzáférhető, a másoláshoz semmiféle engedély nem szükséges, és nincsen regisztráció. Számos kereskedelmi cég tud már megélni csak abból, hogy Linuxot és hozzá kapcsolódó szolgáltatást árul, pedig viszonylag kevesen fordulnak ezekhez a cégekhez. A Linux hírcsoportok a legolvasottabb listák közé tartoznak a Net-en, az olvasók száma valószínűleg százezres nagyságrendű, de a pontos adatokat igen nehéz megállapítani.

Harald T. Alvestrand (Harald.T.Alvestrand@uninett.no) igen bátor vállalkozásba fogott, amikor elhatározta, hogy ráveszi a Linux felhasználókat, hogy küldjenek neki egy üzenetet a következő subject-ek valamelyikével:

'I use Linux at home' (otthon használok Linux-ot), 'I use Linux at work' (a munkámhoz használom a Linux-ot), végül pedig 'I use Linux at home and at work' (otthon is és a munkához is Linux-ot használok). Ezeken kívül egyéb regisztrációkat is elfogad, ha a részletekre is kiváncsiak vagyunk, akkor írjunk neki!

Az újabb számadatokat minden hónapban elküldi a comp.os.linux.misc hírcsoportnak, de a jelenlegi számadatot a következő helyen is kereshetjük:

ftp://aun.uninett.no/pub/misc/linux-counterTartalomjegyzék