V. Fejezet: A programok beszerzése, fordítása és illesztése

V.2. Honnan szerezhetünk tudomást egy program Linuxos változatáról?

Először nézzük meg a Linux Software Map-et (LSM=linux programok térképe)! Ezt a sunsite.unc.edu-n a docs könyvtárban találjuk meg (ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux/docs/).

Létezik egy keresőrendszer is a World Wide Web-en, a következő címen:

http://siva.cshl.org/lsm/lsm.html

Töltsük le az INDEX és find-ls fájlokat a nagyobb FTP szerverekről! (ld. II. fejezet, 5. pont: Hol találhatók FTP-vel letölthető Linuxos anyagok?).

Tanulmányozzuk át a Linux Project Map-et is (LPM=Linux projekt térkép)!

ftp://ftp.ix.de/pub/Linux/docs/Projects-Map.gz

Ha nem találjuk meg a keresett program Linuxos változatát, akkor töltsük le a forráskódot, és próbáljuk magunk lefordítani (ld. V. fejezet 3. pont: Hogyan lehet XXX alkalmazást Linuxhoz portolni?). Amennyiben nehézségekbe ütközünk, vagy a programunk túl nagy, segítséget kérhetünk a comp.os.linux.development.apps hírcsoporttól.

Ha bárkinek sikerült egy újabb, nagyobb alkalmazást Linuxhoz illesztenie, akkor lehetőleg tegye fel azt valamelyik FTP szerverre, és küldjön egy üzenetet a comp.os.linux.announce hírcsoportnak (vagy egy levelet a linux-announce@news.ornl.gov.edu címre)!

Amennyiben egy alkalmazás-típusú programot keresünk Linux alá, van esélyünk rá, hogy találunk egy szabad (free) verziót. Tanulmányozzuk át a comp.sources.wanted hírcsoport FAQ-ját, itt fogunk találni néhány instrukciót!

Elolvashatjuk a Linux Projekt FAQ-ját is:

ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux/docs/faqs/Projects-FAQ


Tartalomjegyzék