IV. Fejezet: A Linux fájlrendszere, lemez- és meghajtókezelése

IV.9. Létezik-e a Linuxhoz olyan program, mint a Stacker vagy a DoubleSpace?

Jelenleg egyik fájlrendszer sem képes tömörítésre magán a fájlrendszeren belül.

Létezik viszont egy kitömörítést végző C könyvtár, mellyel lecserélhetjük a szokványos C könyvtárunkat. Ez megengedi a programoknak, hogy fájlokat olvassanak be kompresszált formában is (GNU Zip), de a hagyományos nem kompresszált formát is használhatjuk. A telepítés után a gzip-elt fájlokat is felismerik a programok. A szerző Alain Knaff (Alain.Knaff@imag.fr). A programot a következő helyen találjuk meg zlibc-0.8.src.tar.gz néven:

ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux/libs/

A kernelhez létezik egy tömörítő block device driver, amely fájlrendszer-független, és menet közben tömörít. A neve: "DouBle". Az inode-ok, a könyvtárak valamint a fájlok is kompresszáltak, ezért a legkisebb fájlrendszer-hiba végzetes lehet. A szerző Jean-Marc Verbavatz (jmv@receptor.mgh.harvard.edu). Elérhető:

ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux/kernel/patches/diskdrives/

Van egy tcx nevű programcsomag (Transparently Compressed Executables=transzparensen tömörített indítható fájlok), mely lehetővé teszi, hogy a keveset használt programjaink tömörített formában "lapuljanak", és majd csak akkor bontódjanak ki ideiglenesen, amikor használjuk őket. Az összes Linux FTP helyen megtalálható a program (ld. II. fejezet 5. pont: Hol találhatók FTP-vel letölthető Linuxos anyagok?), a comp.os.linux.announce hírcsoporton is be lett jelentve (ne tévesszük össze ezt a programot a gzexe-vel, amelyet hasonló feladatokra találtak ki, de gyengébb képességű).Tartalomjegyzék