IV. Fejezet: A Linux fájlrendszere, lemez- és meghajtókezelése

IV.7. Hogyan távolíthatjuk el a LILO-t, ha újra csak DOS-t akarunk használni?

Ha MS-DOS 5.0-t (vagy újabb verziót) vagy OS/2-t használunk, akkor gépeljük be a nem dokumentált "FDISK /MBR" DOS parancsot! Ez vissza fogja állítani a szokványos MS-DOS Master Boot Record-ot. Ha DR-DOS 6.0-át akarunk telepíteni, akkor az FDISK "Re-write Master Boot Record" opcióját használjuk.

Ha egy korábbi DOS verziót vagy más operációs rendszert akarunk használni, akkor az első telepítéskor a LILO által elmentett Master Boot Sector-ra lesz szükségünk (remélhetőleg nem töröltük le közben). Ezt nagy valószínűséggel a boot.0300 nevű fájlban találjuk meg (vagy valami hasonlóban). Ekkor adjuk ki a következő parancsot:

# dd if=boot.0300 of=/dev/hda bs=446 count=1

Ha SCSI merevlemezt használunk, akkor a /dev/hda helyett /dev/sda-t írjunk! Ha mindenre elszántuk magunkat, akkor gépeljük be a következőket:

# dd if=/dev/zero of=/dev/hda bs=512 count=1

Így teljesen letöröljük a partíciós táblát és a boot szektort, miután újraformattálhatjuk az egész merevlemezünket (ezzel minden adatunkat elveszítjük).

Szükségünk lehet még az aktív partíció kijelölésére, melyet az MBR segítségével tudunk majd bootolni (ezt is az FDISK programmal tudjuk megtenni).Tartalomjegyzék