IV. Fejezet: A Linux fájlrendszere, lemez- és meghajtókezelése

IV.5. Mit tehetünk akkor, ha kellemetlen üzeneteket kapunk az inode-okkal és a blokkokkal kapcsolatban?

Ha ilyen üzeneteket kapunk, nagy valószínűséggel megsérült a fájlrendszerünk, melyet legtöbbször az okozhat, hogy a gépet kikapcsolják, vagy resetelik, mielőtt a "shutdown" parancs végrehajtódott volna. A shutdown programból mindig a legújabb verziót érdemes használni. Ezt a Linux segédprogramok között találjuk meg (a sunsite.unc.edu valamit a tsx-11.mit.edu FTP szervereken egyaránt).

Amennyiben szerencsések vagyunk, úgy az fsck programmal helyreállíthatjuk hibás fájlrendszerünket (ha nincs automatikus fsck front-end-ünk, akkor az e2fsck-t vagy az xfsck-t használjuk). Ha nincs szerencsénk, akkor a fájlrendszerünk teljesen használhatatlanná vált, és újra kell építeni az mkfs (vagy mke2fs, mkxfs) programmal, majd visszaállítani a korábbi mentéseket (ha készültek egyátalán ilyenek).

Jegyezzük meg, hogy ne használjuk az fsck programot olyan fájlrendszerek esetén, melyek olvasható-írható (read-write) módban vannak felmountolva. Ez alól a root fájlrendszer sem kivétel, hacsak nem olvassuk bootolásnál a kővetkező üzenetet: "VFS: mounted root ... read-only".Tartalomjegyzék