III. Fejezet: Kompatibilitás más operációs rendszerekkel

III.7. Hogyan lehet elindítani a Linuxot az OS/2 Boot Manager-ből?

  1. Készítsünk egy partíciót a Linux számára az OS/2 FDISK-jének segítségével (ne a Linux fdisk programját használjuk)!
  2. Az OS/2-ből formattájluk meg a létrehozott partíciót, FAT vagy HPFS formátumúra. Ez a lépés azért szükséges, hogy az OS/2 már formattált partícióként ismerje ezt a lemezterületet. (Ha már OS/2 Warp-ot használunk, szükségtelen ez a formázás.)
  3. A Boot Manager-ben vegyük fel ezt a partíciót is az indítható (bootable) partíciók közé!
  4. Indítsuk el a Linuxot floppyról bootolva, majd készítsünk fáljrendszert az adott partícióban, használva a Linux mkfs -t ext2 vagy mke2fs parancsait. Ezek után már elindíthatjuk a Linux fdisk-jét is, és módosíthatjuk a partíció típusát 83-ra (ez natív Linux partíciót jelent). Ez fontos lesz a Linux telepítésekor, a telepítő-programok csak így fogják felismerni a Linux partíciót.
  5. Telepítsük fel a Linuxot!
  6. A LILO programot a Linux partícióba telepítsük és ne a merevlemezünk master boot record-jába! Ezzel az eljárással a LILO-t mint másodlagos indítóprogramot telepítjük saját partíciójába. A LILO konfigurációs fájljában (/etc/lilo/config vagy /etc/lilo.config) találhatók a kernel betöltéséhez szükséges információk. A boot = /dev/hda2 sor utal pl. arra, hogy a LILO a /dev/hda2 partícióból indítja a Linuxot.
  7. Végül győződjünk meg arról, hogy ugyanez a partíció van-e aktívnak kijelölve az OS/2 Boot Manager-ében.Tartalomjegyzék