Következő Fel Előző Tartalom


VI. A JÖVŐ

VI. A jövő

Hogy mit hoz a jövő azt a számítástechnikában igen nehéz megjósolni. Egyesek szerint a Linux világuralomra tör, mások szerint végül mindenki át fog térni majd a FreeBSD-re (vagy valamelyik más BSD variánsra). Néhányan pedig a szabadszoftver-mozgalom teljes bukását és a kommerciális szoftverek monopolista-centralista Orwell-i rémképét vetítik felénk. Ma még nem tudhatjuk.

Saját véleményem az, hogy a Linux és a szabad szoftverek széles körben elterjednek, és használatban lesznek az informatika minden területén, többek között az otthoni és kisvállalkozói asztalon – a másik végletben a nagyvállalati szerverközpontokban is.

1. Az új kernel és a khttpd

A nem is olyan távoli jövő Linux kernele akár kávét is tud majd nekünk főzni és felhív telefonon, ha baj van a számítógép áramellátásával. (Már létezik olyan kézigép, amely egyben mobiltelefon, határidőnapló, email-kliens, Web-böngésző, diktafon és Linux-ot futtat.)

Viccet félretéve, a most megjelenő 2.4-es kernelsorozat rengeteg újítást és sok új eszközvezérlőt tartalmaz. Ezzel a rendszermaggal szeretnének betörni az “Enterprise” (nagyvállalati) piacra.178

Néhány paraméter és újdonság:179 Ez nagyban javíthatja a Web-szerverek teljesítményét. kHTTPd: kernelszintű HTTP démon: ez egy ún. “közvetlen” hálózati kiszolgáló, egy nem-kernelszintű Web-szerver szoftverrel kombinálva nagyban meggyorsíthatja a statikus tartalmak kiszolgálását (Értsd: statikus HTML oldalak, képek, programfájlok, stb. ) Ez a rendszer nem képes pl. CGI-t futtatni és dinamikus oldalakat generálni.

Ha ki akarjuk próbálni, mindenképp fordítsuk modulba.

Tapasztalataim szerint ez a kernelszintű Web-gyorsítás igen hatásos. Maga az egész rendszermag sokkal gyorsabb és ténylegesen hatékonyabb a 2.2-es sorozatnál. Ha nagyon számít a sebesség, akkor mindenképp érdemes megpróbálkozni vele. Egyetlen nagy hátránya, hogy a virtual hosting-ot még nem ismeri, csak egyetlen documentroot áll rendelkezésre.

Fontos!

Az új kernelnek teljesen más a csomagszűrő rendszere, az ipchains ugyan még működik egy ún. “wrapper186” modul segítségével. Nézzünk szét a kernel konfig Netfilter szekciójában és tegyünk mindent modulba, amire szükségünk lehet.

A következő indítóprogramot helyezzük el az /etc/init.d/ könyvtárban és nevezzük el khttpd-nek:
#-------Beállítások

clientport=80 #Az igazi webszerver port-ja

serverport=8080 #A kernel HTTPD figyelési portja (ha élesben akarjuk 

# használni, akkor cseréljük meg a kettőt. SSL-es kapcsolatokat nem kezel.

documentroot=/var/www #Az adott webszerver dokumentum-gyökérkönyvtára

threads=2 #hány szál induljon el, processzoronként egy javasolt.

din1=php3 # milyen kiterjesztése van a dinamikus oldalaknak

din2=shtml

din3=cgi

#-------Indítófájl

NAME="khttpd"

DESC="Kernel httpd accelator daemon"

set -e

case "$1" in

start)

echo -n "Starting $DESC: "

modprobe khttpd #itt töltjük be a kernelmodult

echo $clientport > /proc/sys/net/khttpd/clientport

echo $serverport > /proc/sys/net/khttpd/serverport

echo $documentroot > /proc/sys/net/khttpd/documentroot

echo $threads > /proc/sys/net/khttpd/threads

echo $din1 > /proc/sys/net/khttpd/dynamic

echo $din2 >> /proc/sys/net/khttpd/dynamic

echo $din3 >> /proc/sys/net/khttpd/dynamic

echo 1 > /proc/sys/net/khttpd/start

#a fenti sorokkal a khttpd konfigurációját írtuk be a /proc fs-be

echo "$NAME." ;;

stop)

echo -n "Stopping $DESC: " # leállítás

echo 1 > /proc/sys/net/khttpd/stop

echo 1 > /proc/sys/net/khttpd/unload

echo "$NAME." ;;

restart|force-reload)

echo -n "Restarting $DESC: " # újraindítás

echo 1 > /proc/sys/net/khttpd/stop

sleep 1

echo 1 > /proc/sys/net/khttpd/start

echo "$NAME." ;;

*)

N=/etc/init.d/$NAME

# echo "Usage: $N {start|stop|restart|reload|force-reload}" >&2

echo "Usage: $N {start|stop|restart|force-reload}" >&2

exit 1 ;;

esac

exit 0

2. Az új Debian

Az új Debian változat kódneve “Woody”. Még keveset tudni róla. Most kezdték csak fejleszteni és a programozók szerint aktívan fejlesztik. Valószínűleg 2.4-es kernelre fog épülni. Tartalmazni fogja a 2.0-s Apache-ot, a végleges PHP4-et és egy sereg más friss programot. Valószínűleg 2001 második felében lesz kész.

3. Az új Apache

Az új Apache szerver a 2.0-s sorozat lesz. Főleg a skálázhatóság és a sebesség növelése volt a cél a fejlesztésnél. Jelenleg a 2.0a3 (vagyis a 2.0-s verzió harmadik alfája) érhető el. Már sokan letöltötték és kipróbálták. Számunkra ez a verzió addig nem lehet aktuális, amíg a Debian stabil változata nem ezt fogja tartalmazni, éles szervereknél nem ajánlatos alkalmazni.

Ezek az új tulajdonságok lesznek benne: Mag bővítések: Sajnos erről sem lehet még sokat tudni, kevés információ van fenn a hivatalos oldalakon, még erősen fejlesztés alatt áll.

4. PHP4

Ahogy a PHP egyre népszerűbb és elterjedtebb lett, egyre többféle platformon szeretnék alkalmazni. Az új változat sokkal skálázhatóbb, nagyobb teljesítményű és sokkal több platformon fut, mint elődje. A fordítási eljárást is leegyszerűsítették. A rendszer motorját teljesen újraírták.

Újdonságok: A PHP4 már kész, nem béta szoftver. Rengeteg előnnyel rendelkezik a PHP3-al szemben. Hátránya épp az újdonságában rejlik: Gondoljuk végig, kell-e nekünk az újabbik változat. Ha igen, keressünk dokumentációkat a Web-oldalon.
A Potato-ban benne van a PHP4 béta 3. A PHP4 végleges változata valószínűleg már csak a Woody-ban lesz meg.
Következő Fel Előző Tartalom