Fordítsuk le...

Na, nem a könyvet hanem a már megszerzett Apache servert. Tudni kell, hogy ez a verzió az optional modules elgondolást támogatja. Mindamellett, hogy a servernek tudnia kell, hogy mely modulok vannak bele fordítva; azért , hogy ezek a modulok eredményesen mûködjenek létre kell hozni egy rövidke kis kódot (modules.c) ami egyszerûen felsorolja ôket.

Abban az esetben ha elégedett vagy az alap module set-tel, és ezt akarjuk használni akkor elég csak a már meglevô alap Makefile-t áteditálni és elindítani a fordítást. Ha ez nem felel meg és szeretnénk opcionális modulokat használni akkor futtatni kell a konfigurációs scriptet.

Ez a következô dolgokat igényli:

  1. Át kell szerkeszteni a 'Configuration' file-t. Ez tartalmazza a gépenkénti beállításait a Makefile-nak. Ezenkívül a file végén egy plusz részt amiben leírjuk a befordítandó modulok nevét és az ôket tartalmazó file-ok neveit. A következôket kell tenni:
    1. Ki kell valasztani egy compiler-t , és compiler opciókat amelyek megfelelnek a sajá gépünknek.
    2. Majd ki kell venni a megjegyzésbôl azokat az opcionális modulokat amiket szeretnénk bele foglalni, vagy új sorban odaírni azokat a modulokat amelyeket mi írtunk.
  2. Futtassuk a 'Configure' scriptet
% Configure
Using 'Configuration' as config file
%
Ez generál nekünk egy új verziót a Makefile-ról és a modules.c-rôl. Ha töb konfigurációnk van, akkor:
% Configure -file Configuration.ai
Using alternate config file Configuration.ai
%
  1. Pötyögjük be : 'make'

    A modulokat amelyek az Apache disztribúcióban találhatóak az Apache fejlesztôi tesztelték és használják rendszresen. További hozzáadható modulokat itt lehet találni. És itt vannak a leírások is , hogyan kell ôket linkelni.

Kezdjük el a konfigurálást...

A fordís után van egy 'httpd' nevezetû bináris állományunk a src/ direktory-ban. Ez lesz maga az Apache server bináris formában.

A következô lépés a server konfigurációs file-jait megszerkeszteni. A 'conf' nevû aldirectory-ban találjuk a disztribúcós változat három kofigurációs file-ját : srm.conf-dist, access.conf-dist, httpd.conf-dist. Másoljuk át ezeket a file-okat a következô file-okba: srm.conf, access.conf, httpd.conf.