Előző Következő Tartalomjegyzék

1. Általános Információk

1.1 Mi az az X, és mi az az ablak kezelő (window manager)?

Az "X" az X Ablakkezelő Rendszerek közös rövídített neve. Ez egy egyszerű grafikus felhasználói felületet (Graphical User Interfaces =GUIs). Ilyennel gyakran találkozhatunk más rendszereken is, habár azok nagyon eltérő platformok is lehetnek. Fontos megjegyezni azt, hogy az X nem önmaga felülete. További ezzel kapcsolatos információkért kérlek nézd meg az X Window System oldalát.

Az ablak kezelő (röviden) az a program, amely különböző úton-módon vezérli, irányítja az X alatti feladatokat. Az AfterStep is egy ablak kezelő rendszer.

1.2 Mi is az AfterStep?

Az AfterStep, Ablak Kezelő a NEXTSTEP-hez hasonló megjelenésű eszköz, de változatos megjelenítést képes kialakítani a felhasználók igényeinek megfelelően. Néhány hozzáértő felhasználó azt állítja, hogy a NEXTSTEP nem csak egy kellemes megjelenésű felhasználói eszköz, de nagyon sok funkcióval, és egyéb testreszabási lehetőségeggel rendelkezik. Az AfterStep célja magába foglalni a NEXTSTEP felület lehetőségeit, és további alkalmazások készítése.

Az AfterStep fejlesztői nagyon keményen dolgoztak azért, hogy egy nagyon stabil és kis rendszer igénnyel rendelkező rendszert készítsenek. Az AfterStep kevés alkalmazást futtat, így kis memória felhasználással dolgozik.

1.3 Mi kialakulásának története?

A következő szöveg részlet az AfterStep man page-ből:

AfterStep eredetileg azonos volt a BowMan ablak kezelővel, aminek eredeti fejlesztője Bo Yang volt. A BowMan rendszer alapja az fvwm volt, amit Robert Nation írt. Az fwm pedig a twm-en alapult. És így a tovább. A Nyílt Forrású (Open Source) / Szabad (Free) -választható mindkét elnevezés, minden elfogultság nélkül - szoftverek tradícionálisan megbízhatóan működnek. Hát igen!

Az AfterStephez vezető változások a Bowman projektból indultak. Az akkori kéréseknek megfelelően különböző változásokat vezettek be, majd a tervezők nevet is változtattak, és így az AfterStep projekt megszületett.

Sok korai fejlesztő átlépett a Window Maker projektbe, Alfredo Kojima vezetésével (eredeti WindowMaker)(kojima@windowmaker.org). A Window Maker (amiről mostanában beszélünk, még más névvel rendelkezett: gswm for "GNUstep Window Manager") a NextStep(tm)-hez hasonló megjelenéssel és tulajdonságokkal bírt.

Mindenki Guylhem Aznart (ciguylhem@barberouge.linux.lmm.com) nevezi meg az AfterStep fejlesztőjeként. Néhány fejlesztőtől ugyan kapott segítséget (nézd a "TEAM" fájlt, amiben az AfterStep készítéséhez segítséget nyújtók címei olvashatóak), akik nyilvánvalóan sokat fáradoztak más kitűnő programozókkal, de az jövendőbeli és a jelenlegi AfterStep felhasználók is különösen nagy hálával tartozhatnak Mr Aznar-nak. Az ő munkája nélkül az AfterStep soha sem lenne olyan stabil, változtatható és funkciógazdag rendszer mint most.

1.4 Mik az AfterStep saját elemei?

  1. NEXTSTEP-hez hasonló fejléc, fejléc gombok, keretek és sarkok.
  2. Az AfterStep Wharf, ami a GoodStuff verziótól létezik. A copyright komplikációk elkerülése miatt nem hívják 'dock'-nak.
  3. NEXTSTEP stílusú menük. Nincsenek menük, habár ezek indítják az alkalmazásokat, csak egy jól használható legördülő menü a root ablakban (a root ablak helyett sokszor csak hátteret, vagy asztalt írtam.*).
  4. NEXTSTEP megjelenésű ikonok. Az alap ikonok azonosak a NEXTSTEP felületén használtakkal, de másikak is konfigurálhatók.
  5. Pager, képernyő megjelenítéssel.
  6. Jól alkalmazható fájlok, amelyek a felület barátságossá tételére szolgálnak.
  7. Start menü a hierarhikus könyvtárakkal.
  8. Ablaklita, task-lista ami lehet vízszintes és horizontális is.
  9. Sok modul és alkalmazás ami még nagyszerűbbé teheti az X window állomásodat.
Az fvwm hajlékonysága nem változott. A belső fájlok ismerik az fvwm 1.24 parancsait. A Virtuális képernyő és a Pager érintetlen. Az fvwm-1.x moduljai jól működnek itt is.

1.5 Kompatibilis az fvwm-2-vel?

Igen, kompatibilis az fvwm-2 és Enlightenment modulokkal is, amelyeket majd a következő verziókba beépítenek, ami jelenleg még nem elérhető. Néhány Enlightenment-alapú rész így is jólműködik az AfterSteppel. Esetenként azonban nem.

1.6 Szükséges-e hozzá Microsoft Windows alapú számítógép?

Természetesen nem, hacsak a Windows-os gépen nincs telepítve az X szerver. Ha ezt szeretnéd használni, akkor nézd meg az AfterStep Futtatása Win32-őn (Running AfterStep under Win32!) című weboldalt. Az AfterStep azon programját, amely képes Windows-os gépen AfterStep-et használni LiteSTEP-nek hívják. Erről szóló íráskat, és a LiteSTEP fejlesztői verzióját a http://dev.litestep.net oldalon találhatod meg, néhány képernyőkivágatot pedig a http://litestep.computerheaven.net/ oldalon. Vedd figyelembe azt, hogy ez nem az AfterStep egyik verziója. Ne küldj kérdéseket a LiteSteppel kapcsolatosan az AfterStep levelező listákra.

Ha AfterStep-et akarunk használni valamelyik Windows verzió alatt, próbáld meg követni a Web oldalakon taláható magyarázatokat, és minden ehhez kapcsolódó dokumentációt. Kérem ne keressétek Andrew Sullivan-t segítségért, meret ő nem tud segíteni: ő nem használ AfterStep-et Windows-t.

1.7 Hol található a FAQ?

Az utolsó verzió mindig a http://lowrent.org/asfaq/ weblapon található. Ez a hivatalos honlapja az AfterStep FAQ-nak, és itt találhatsz egyéb linkeket néhány tükör site-ra.

Az utólsó verzió beszerezhető az ftp://ftp.afterstep.org/pub/ lapról. The AfterStep FTP webhelyet találhatunk a Red Hat-nál is; kérlek a további részleteket olvasd el az adott FTP helyeknél. Ezen kívül még találhatsz FAQ-t az utóbbi verziókról a különböző AfterStep web helyeken is, illetve ott, ahol a bőkezű rendszergazdák ezt lehetővé tették.
Néhány tükör:

http://the-site.dyn.ml.org/Linux/AfterStep/FAQ/, David Mihm részéről.

http://www.davidv.net/~ajsulliv/, David Vondrasek részéről.

http://optera.net/~contramac/, Nathan Widmyer részéről.

http://www.ticnet.com/azenomei/as/start.html, Peter Booth részéről.

A francia nyelvű dokumentum pedig itt található:
(Ce document est aussi disponible en français, ŕ) http://amberlab.net/rone/afterstep/.

Kérlek figyelj a verziószámra, mert a hozzájuk tartozó FAQ-k is változtak. A FAQ verziószáma durván követi az AfterStep verziószámát. Ez időnként félrevezető lehet, mert a FAQ verziószáma és az AfterStep-é nem mindig egyezik. A FAQ verziószáma a megjelenés dátuma, ISO adat formátumban: {Arab évszám}-{Arab éven belüli hónapszám}-{Arab hónapon belüli napszám}. Például, az 1998 Október 31-én kiadásra került FAQ-t, ezért "as-faq.1998-10-31"-nak hívják, a megfelelő fájl kiterjesztéssel.

1.8 Kik járultak hozzá ezen FAQ-hoz?

Az eredeti FAQ változatot Frank Fejes írta(frank@ssax.com) és Jonathan B. Leffert (j-leffert@uchicago.edu). A főbb kiegészítéseket Kragen Sittler (kragen@tcsi.com) készítette. Diego Zamboni (zamboni@cs.purdue.edu) készítette ezt a fájlt, amíg Guylhem Aznar (ciguylhem@barberouge.linux.lmm.com) át nem vette azt az AS 1.4-val. A fájlt most Andrew Sullivan (asullivan@sprint.ca) és Tomas Duewiger (td@music-satellite.de) készítik. Természetesen , a FAQ készítői kooperálnak más szoftverfejlesztőkkel is; de bármi hibát, hiányosságot jelenleg Andrew Sullivan kezel, ha felveszed vele a kapcsolatot. Sok kérdésre választ az AfterStep levelező listákon találhatunk. Ha javaslatod van ezzel a fájllal kapcsolatban, javítasz rajta, ha tudsz megoldásokat az eddig megválaszolatlat kérdésekre, kérlek küld el azt e-mailban Mr Sullivan-nak, vagy a saját AfterStep listádra; olvasd el a következő részt ehhez a levelező listákkal kapcsolatban.

1.9 Mik az AfterStep-hez kapcsolódó levelező listák?

Ezt a kérdést gyakran szoktam olvasni, "Mik az AfterStep-hez kapcsolódó levelező listák?"
Esetenként az elérési helyek, és az itt leírt dolgok változhattak:
AfterStep-Announce

Nincs hosszabb leírás róla.
AfterStep

Az AfterStep-et X11 ablak kezelővel működtető felhasználók. A tipikus kérdéseken túl az AfterStep telepítése és alkalmazásaival, moduljaival foglakozik. Fejlesztők használják a listát.
Ez a lista azonos az AfterStep levelező listával. Az üzenetek mentődnek, és csomagokban kerülnek kiküldésre. Az üzenetek számokkal vannak jelölve hasonlóan a talán mindenki számára ismert digestekhez.
 
AfterStep-Dev

Nincs hosszabb leírás róla.
AfterStep-Dev-Digest

Nincs hosszabb leírás róla.
Ezen listákra történő feliratkozással kapcsolatos további információkért nézd meg a http://www.calderasystems.com/linuxcenter/forums/afterstep.html oldalt. Böngészhető levelző lista arhívumot Ed Orcutt készítette; Mr Orcutt az AfterStep lista tárolója. Ő jelenleg a Caldera alkalmazottja, és bőkezűségének köszönhetően használhatjuk a szervert és a web-et a levelező listát.

Előző Következő Tartalomjegyzék