gif
gif
gif

gif

Humor a Linuxban

A Linux köré egy nagy mozgalom alakult ki mára. Említettük a kb. 200 programozót, aki a rendszermagot írta, a több ezret, aki a felhasználói programokat készítették vagy adaptálták más gépről, és a milliókat, akik használják. Mivel a csatlakozás bármelyik szinthez önkéntes, nem kapcsolódnak hozzá anyagi érdekek, amelyek ellentétesek a rendszer írói és felhasználói közt, a Linux fejlesztése és terjesztése nagyon oldott hangulatban zajlik. Ez sokszor a programok dokumentációjában, vagy a hibaüzenetekben is jelentkezik, de még inkább a Linux-os levelezési listákon és hírcsoportokban.

Pl. a régebbi kernelek egy része a rendszer indulásakor megvizsgálta a processzort, és ha olyan típusú volt, akkor kiírta:

   This processor honours the WP bit even in supervisor mode. 
   Good!

Ami magyarul: ``Ez a processzor tiszteletben tartja a WP bitet supervisor módban is. Jó!''

Egy ilyen üzenet nemigen fordulhatna elő egy ``komoly'' kereskedelmi szoftverben.

Vagy pl. ha a tar programmal nem megfelelő formátumú fájlt akarunk kicsomagolni, akkor is speciális a hibaüzenet eleje:

  tar: Hmm, this doesn't look like a tar archive.

Azaz: ``Hmm, ez nem úgy néz ki, mint egy tar archívum.''

Maga Linus Torvalds is viccelődik programjával kapcsolatban. Egyszer megkérdezték tőle:

-- Azon kívül, hogy a Linux egy coolgif név, meg tudná mondani, miért használjunk Linuxot BSDgif helyett?

-- Nem, pont ez az. A cool név, az a lényeg. Nagyon keményen dolgoztunk egy olyan néven, ami vonzerőt gyakorol az emberek többségére, és biztosan megérte: több ezer ember csak azért használ Linuxot, hogy az mondhassa: ``OS/2? Á! Nekem Linuxom van. Micsoda cool név!''

A 386BSD elkövette azt a hibát, hogy sok számot és hátborzongató rövidítést tett bele a névbe, ami sok embert elriasztott, csak azért, mert túl technikusan hangzik.

Vagy máskor:

Ha körbe akarod utazni a világot, és szeretnéd, hogy meghívjanak egy csomó helyre előadást tartanai: írj egy UNIX operációs rendszert.

Egy nemzetközi Linux konferencián pedig ezt mondta:

Mindnyájan tudjuk, hogy a Linux hatalmas ... 5 másodperc alatt végrehajtja a végtelen ciklusokat is.

Egy hibajelentésre válaszolva ezt írta:

Idióta vagyok. Legalábbis ezen hiba megtalálása 5 percembe került.

Természetesen mások is tréfálkoznak a rendszerrel kapcsolatban.

Mostanában azt kezdem hinni, hogy a Linux valóban a legjobb dolog a szeletelt kenyér óta.

Linux felhasználónak lenni egy olyan életet jelent, mintha egy nagy, ácsokból és építészekből álló családdal laknál együtt. Minden reggel, amikor felkelsz, a ház egy kicsit megváltozott. Lehet, hogy egy új torony épült, vagy néhány falat elmozdítottak. Vagy esetleg valaki ideiglenesen eltüntette a padlót az ágyad alól.

(a Linux) ... füstjeleken kívül mindennel képes kommunikálni.

Épp most játszottam le a kernelt a hangkártyámon és azt hittem, Isten szól hozzám.

Egy hullámzó füstködön keresztül felnéztem, és elvakított egy fényes, fehér fény. Ez Isten. Nem, nem Richard Stallman vagy Linus Torvalds, hanem Isten. Zúgó hangon azt mondta: ``Ez egy jel. Haszálj Linuxot, a 386-ra írt szabad UNIX rendszert.''

A Linux igenis felhasználó-barát. Nem tudatlan-barát és nem idióta-barát.

A Linux hívei sokszor viccelődnek a nagy szoftvercégekkel, különösen a Microsoft és Bill Gates a célpontjuk. Álljon itt néhány idézet erről a témáról: (Némelyik idézet csak eredetiben élvezhető. Ezeket nem fordítom le.)

Microsoft is not the answer.
Microsoft is the question.
NO (or Linux) is the answer.

A legtöbb országban büntetik az ártalmas dolgok, mint pl. a kábítószer árusítását. Akkor hogy lehet, hogy az emberek büntetlenül árulhatnak Microsoft szoftvereket?

DOS: Egy kicsi, bosszantó boot-vírus, amely véletlenszerű, spontán rendszerleállásokat eredményez, rendszerint egy komoly munka elmentése előtt. Könnyen kezelhető UNIX-szal. Lásd még MS-DOS, IBM-DOS, DR-DOS.

Avoid the Gates of Hell. Use Linux

A Linuxot külföldi terroristák írták, hogy az USA vállalataitól, mint pl.\ a Microsoft, pénzt vegyenek el.

Nem gondolom, hogy Bill Gates a Gonosz. Csak azt gyanítom, hogy ha a Microsoft valaha találkozik a Gonosszal, nem lesz szükség tolmácsra.

gif

Linux