gif
gif
gif

gif

Bevezető a GPL-hez

Mindenkinek megengedett betű szerint másolni és terjeszteni ezt az engedélyezési dokumentumot, de megváltoztatni tilos.

A legtöbb szoftver engedélyeit úgy tervezik, hogy elvegyék a terjesztési és módosítási szabadságodat. Ezzel ellentétben, a GNU Általános Publikus Engedély biztosítani szándékozik szabadságodat a szoftverek szabad megosztásában és változtatásában, hogy biztosítsuk a szoftver szabadságát minden felhasználója számára. Ez az Általános Publikus Engedély érvényes a ``Free Software Foundation'' (Szabad Szoftver Alapítvány) legtöbb programjára, és azokra, amelyeknek szezője alkalmazni akarja. (Néhány más ``Free Softvare Foundation'' program a GNU Könytár Általános Publikus Engedély hatálya alá esik.) Alkalmazhatod a saját programodra is.

Amikor szabad szoftverről beszélünk, a szabadságra hivatkozunk, nem az árra. A mi Általános Publikus Engedélyeinket úgy terveztük, hogy biztosítva legyen szabadságod a szabad szoftver másolatainak terjesztésére (és ezen szolgáltatásért járó díjazásra), hogy megkapod a forráskódot, ha akarod, hogy megváltoztathatod a szoftvert, vagy felhasználhatod részeit más szabad szoftverekben; és hogy tudd, hogy ezt megteheted.

Azért, hogy megvédjük jogaidat, korlátozásokat kell bevezetnünk, amelyek mindenki másnak megtiltják, hogy megtagadja tőled ezeket a jogokat, vagy megkérjen ezen jogok feladására. Ezek a korlátozások bizonyos felelősséggel járnak számodra, ha a szofver másolatait terjeszted, vagy módosítod.

Például ha egy ilyen program másolatait terjeszted, akár pénzért, akár ingyen, ügyfeleidnek mindazokat a a jogokat meg kell adnod, amelyek neked megvannak. Biztosnak kell lenned abban, hogy ők is megkapják, vagy meg tudják szerezni a forráskódot. És ezeket közölnöd kell velük, hogy tudják jogaikat.

Jogaidat két lépésben védjük: (1) copyright-ot adunk ki a szoftverre, és (2) felajánjluk neked ezt az engedélyt, amely valóban megengedi a szoftver másolását, terjesztését és/vagy módosítását.

Minden szerző és a magunk védelmében meg szeretnénk bizonyosodni arról, hogy mindenki megértette, hogy nincs garancia erre a szabad szoftverre. Ha a szoftvert valaki más módosítja és továbbadja, minden ügyfelének tudni kell, hogy amit kaptak, az nem az eredeti, így a mások által bevezetett problémák nem hatnak vissza az eredeti szerző megítélésére.

Végül is, minden szabad program állandó fenyegetettségnek van kitéve a szoftverszabadalmak részéről. Ettől a veszélytől szeretnénk védekezni, úgy, hogy a szabad program terjesztői egyenként megkapják a szabadalmi engedélyeket, hogy a program szabadalma működhessen. Hogy ezt megvédjük, világossá tettük, hogy minden szabadalom vagy mindenki számára engedélyezett legyen, vagy senki számára sem.

gif

Linux