gif
gif
gif

gif

Részletek a GNU project kiáltványából

Mi a GNU? A GNU Nem UNIX!

A GNU (jelentése: a Gnu Nem UNIX) egy teljes, UNIX-kompatibilis szoftverrendszer, melyet azért írok, hogy bárkinek, aki használni tudja, ingyen odaadhassam. Számos önkéntes segít nekem. Nagy szükségünk lenne további támogatásra munkában, pénzben, programokban és felszerelésben.

Eddig elkészítettünk egy Emacs szövegszerkesztot egy editor-parancsok írására alkalmas Lisp-pel, egy forrásszintu debugger-t, egy yacc-kompatibilis értelmezot, egy linker-t, és még mintegy 35-féle eszközt. Már egy shell (parancs-interpreter) is majdnem készen van. Egy új, hordozható, optimalizáló C-fordító már lefordította önmagát, és valószínuleg még az idén közreadjuk. Egy kezdetleges kernel is muködik már, de még sok részlet hiányzik belole a UNIX emulációhoz. Ha a kernel és a fordító készen lesz, lehetové válik a GNU, mint programfejlesztésre alkalmas rendszer terjesztése. Szövegformázóként TeX-et fogunk használni, de az nroff fejlesztése is folyik már. Az ingyenes és hordozható X-windows rendszert is használni fogjuk. Ezek után készítünk majd egy hordozható Common Lisp-et, egy Empire game-t, egy táblázatkezelot, és még száz meg száz egyéb dolgot, beleértve az on-line dokumentációt. Reméljük, hogy minden hasznos dolgot, amit egy UNIX rendszer tartalmaz, biztosítani tudunk, sot, még annál többet is.

......

Ki vagyok én?

Richard Stallman vagyok, a sokat utánzott EMACS megalkotója. Régebben az MIT AI laboratóriumában dolgoztam. Nagyrészt fordítókat, editorokat, debuggereket, parancsértelmezoket írtam, és az Inkompatibilis Idoosztásos Rendszer és a Lisp Machine operációs rendszer fejlesztésében vettem részt.

......

Miért kell megírnom a GNU-t?

Az aranyszabály szerint, ha én kedvelek egy programot, akkor azt másokkal is meg kell osztanom. A szoftver-kereskedok egymás ellen akarják fordítani a felhasználókat, majd uralkodni akarnak fölöttük. El akarják érni, hogy a felhasználók beleegyezzenek: nem osztják meg a programokat másokkal. Visszautasítom, hogy a többiekkel való szolidaritást így felrúgjam. Nem tudok tiszta lelkiismerettel aláírni egy titoktartási vagy szoftver forgalmazási szerzodést. Az AI laborban töltött évek alatt ellenálltam az ilyen tendenciáknak és más barátságtalan lépéseknek, de végül túl messzire mentek: nem maradhattam egy olyan intézményben, ahol ilyen dolgokat követtek el az én nevemben, az akaratom ellenére.

Azért, hogy a számítógépeket minden szégyenkezés nélkül tovább használhassam, elhatároztam, hogy összegyujtök egy olyan szabad szoftvercsomagot, amely lehetové teszi számomra, hogy a nem szabad szoftver nélkül is boldoguljak. Elmentem hát az AI laboratóriumtól, hogy az MIT ne tudja megakadályozni, hogy a GNU-t közreadhassam.

......

Miért akar sok programozó segíteni?

Sok programozót találtam, akit "lázba hozott" a GNU, és segíteni akar.

Sok programozó nem örül a rendszerprogramok elüzletiesedésének. Ez lehetové teszi, hogy több pénzt keressenek, de azt is megkívánja, hogy a más programozókat riválisnak és ne kollégának tekintsenek. A programozók közötti alapveto baráti ténykedés a programok kölcsönös megosztása; a jelenlegi piaci szerzodések rendszerint megtiltják a programozóknak, hogy másokat barátnak tekintsenek. Aki szoftvert vesz, annak választania kell a barátság és törvény betartása között. Természetesen sokan úgy döntenek, hogy a barátság fontosabb. De azok, akik hisznek a törvényben, kellemetlen helyzetbe kerülnek, bármit is választanak. Cinikussá válnak, és azt gondolják, hogy a programozás csupán a pénzkeresés egyik módja.

Ha inkább a GNU-n dolgozunk és ezt használjuk szerzoi joggal védett programok helyett, barátiak lehetünk mindenkivel, és a törvényt is tiszteletben tartjuk. Továbbá, a GNU példaként szolgál és inspirál, jelkép lesz, amely arra ösztökél, hogy újra egyek legyünk és megosszuk egymással, amink van. Ez a harmónia érzetét adja, ami lehetetlen, ha nem szabad szoftvert használunk. A programozók mintegy felének, akikkel idonként beszélgetek, ez a boldogság fontos, és pénzzel nem helyettesítheto.

......

Miért lesz ez minden felhasználónak jó?

Ha a GNU elkészül, mindenki ugyanúgy kaphat majd jó rendszerszoftvert, mint levegot.

Ez sokkal többet jelent annál, mint hogy mindenki megtakarítja egy UNIX-engedély árát. Ez azt jelenti, hogy a sok pazarló rendszerprogramozási erofeszítés, mellyel hasonló, de független megoldások készültek, elkerülheto lesz. Ezek az erofeszítések a programozási módszerek fejlesztésére szolgálnak majd.

A rendszer összes eroforrásai mindenki számára elérhetok lesznek. Ennek eredményeképpen, ha a felhasználónak változtatásokra van szüksége, azt mindig szabadon megteheti saját maga, vagy megfizethet más "ráéro" programozót vagy céget, hogy elvégezze neki azokat. A felhasználók nem lesznek kitéve az eroforrásokat birtokló és monopolhelyzetben lévo programozó vagy cég kényének-kedvének.

Az iskolák egy sokkal inkább nevelo hatású környezetet biztosítanak majd, arra bátorítva a diákokat, hogy tanulmányozzák és fejlesszék a rendszerprogramokat.

gif

Linux