gif
gif
gif

gif

A Linux-terjesztések (disztribúciók)

A Linuxot kezdetben pusztán az Internetről lehetett beszerezni, és az installálás nem volt túl könnyű. Ekkor a rendszert még csak a számítógéphez nagyon értők használták. A népszerűség növekedtével azonban igény mutatkozott olyan programcsomag-rendszerre, amely a kevésbé szakértő számára is lehetővé teszi a telepítést. Ez volt az oka a Linux-terjesztések (disztribúciók) megjelenésének.

Általános tendenciaként azt említhetjük, hogy az egyre későbbi disztribúciók egyre jobban megkönnyítik a felhasználó dolgát. Igaz, ennek ára van: egyrészt a legautomatikusabb változatok pénzbe kerülnek, másrészt egy automatikus telepítés sohasem olyan gazdaságos, mint egy kézi vezérlésű. Tehát egy automatikus telepítéskor felkerülhetnek felesleges programok is, vagy a konfiguráció nem a legjobban illeszkedik a rendszerhez, viszont a telepítés elkezdése és a rendszer használatba vétele közt sokkal kevesebb idő telik el, és az új programváltozatok is könnyen telepíthetők lesznek.

Történetileg az első, világméretekben elterjedt disztribúció a ``Slackware'' volt. Ez megkönnyítette a rendszer telepítését, így nemcsak számítógép-specialisták tudták feltenni a Linuxot a gépükre. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a telepítés könnyű lenne: elég sok dokumentációt kell elolvasni annak, aki Slackware-t akart telepíteni. Ez a disztribúció magán viseli a múlt nyomait: még mindig 1.4 megabájtonként, azaz floppira tehető módon vannak rendezve a programcsomagok, bár ma már kevesen telepítik a Linuxot floppiról. (Talán CD-ről történik a legtöbb installáció, de sokszor a az Interneten keresztül, valamilyen közeli szerverről történik a telepítés.)

Megemlítendő azonban, hogy a kezdeti időkben sem volt egyeduralkodó a Slackware: léteztek más disztribúciók is. Ilyenek voltak pl. az SLS, Transameritech illetve MCC terjesztések, melyekről pontosabb információval nem rendelkezek.

A Slackware rendelkezik programcsomagok installálására, letörlésére, karbantartására írt programmal, de ez viszonylag kezdetleges a későbbi disztribúciókhoz képest. (Igaz, a legújabb, 3.2-es Slackware-ben ezt állítólag javították, de még nem szereztem megbítható értesüléseket erről.)

Mostanában egyre nagyobb tért hódít a ``Red Hat'' disztribúció. Ez különösen a könnyű telepíthetőségével, fejlett csomagkezelésével, és a programcsomagok nagy választékával nyújt a Slackware-nél több kényelmet. Igaz, ennek ára van: 8 megabájt RAM alatt nem telepíthető, míg a Slackware ennek felével is megelégszik. A RedHat legfrisseb verziószáma a 4.2-es.

A Red Hat-hez hasonló szolgáltatásokat nyújt a ``Debian'' is, de erről nem tudtam pontos információkat begyűjteni.

Az eddig említett disztribúciókkal ellentétben a ``Caldera Open Linux'' teljes változata nem szabadterjesztésű: nemcsak az információhordozót és a másolási költséget kell megfizetnie annak, aki ilyenhez szeretne jutni. Az ára (kb. 15-20000Ft) azonban még így is kedvező a hasonló célú ``operációs'' rendszerekkel összevetve, különösen azért, mert egy teljes Caldera Open Linux csomag kereskedelmi (pénzes) szoftvereket is tartalmaz, mint pl. Netscape, Staroffice.

gif

Linux